Skocz do zawartości

F11 528i 245 hp N20B20 Spalanie komputer vs dystrybutor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pacjent jak w temacie spalanie średnie na komputerze zaniża aż o 2,5 litra.....

Dzisiaj podjechałam na stacje tankuje pod korek resetuje wszystkie średnie spalania prędkości. Jazda autostrada 110 km 120 na tempomacie cały czas. Średnie spalanie z tego odcinka 5,5 litra średnia prędkość 113 km\h. Zjezdzam na stacje tankuje full i z wyliczeń wychodzi 8 litrów...

Podczas jazdy logowałem w ISTA parametry sondy, ciśnienia doładowania, przepływki i multiplikacyjna adaptacja składu mieszanki (korekta długotrwała).

Cały czas na bogato korekta długotrwała na 0,8 przez całe 110 km. Ciśnienia doładowania wyglądało ok. to samo na ELMIE korekta długotrwała -20%

koretka-d-ugoterminowa.png

Moje podejrzenia, że leja wtryski będę wymieniał na dniach już zamówione bosza, może też być jakaś nieszczelność ale to już sprawdzę w jakim warsztacie.

Zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie Pompa wysokiego ciśnienia paliwa. Poczytałem trochę na zagranicznych forach o przypadkach przeciekaniu tej pompy. jest ona umiejscowiona w pokrywie zaworów (zasila ją wałek wydechowy i oddziela ją uszczelka). Jeżeli jest przeciek paliwo dostaje się do oleju. Następnie paruje bo olej gorący i z powrotem trafia do komory spalania. Przez cały czas jest na bogato i komputer próbuje to korygować. Auto jeździ bardzo dobrze zbiera się fajnie i nawet bym rzekł zbyt dobrze (może jakiś spierniczony chip tunning ?) wcześniej jeździłem E60 M54B30 (nadal w rodzinie :)) wiec mam porównanie. Brak błędów

Tylko pytanie czy to będzie wina tej uszczelki na pokrywie zaworów od pompy czy to już pompa sama w sobie przecieka?. Wartość ciśnienia na szynie raczej zgadzała się z tym jaka była zadana przez całą podróż.

Jak można sprawdzić czy w oleju jest paliwo ?.

Wiem wiem ze komputer jedno i dystrybutor drugie ale na cały baku zrobiłem ledwo 500 km jeżdżąc emerycko 3/4 trasa 120 maks. Więc coś nie halo.

We wszystkich poprzednich autach komputer mylił mi się najwyżej do 0,3 litra zależnie od stylu jazdy ale nie o 2,5....

Zapraszam do dyskusji :).

Opublikowano

To się da bez problemu kalibrować.

W ukrytym menu jest taka opcja.

Ustawiasz i masz

Opublikowano

U mnie też komputer dużo zaniża spalanie...

U mnie głównie miasto, na kompie średnie spalanie w granicach 7.5-7.9l, a w rzeczywistości poniżej 10 litrów jeszcze nie zszedłem...