Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Wymieniam rozrząd w silniku N47 177km z XDrive. Po zdjęciu: pokrywy zaworów, skrzyni VTG, osiek, rozrusznika, zabrałem się za skrzynię ale stwierdziłem, że pierwsze przetestuje nowe blokady, które właśnie dotarły. Ustawiłem walki na znak, próbuje włożyć blokadę i nie wchodzi, myślę ok jest nowa to ją trochę podpiłowałem teraz już wchodzi (niestety ale było widać, że jest niedbale wykonana).

Wchodzę pod samochód chcę założyć drugą blokadę na koło zamachowa i tu zonk, dziurka w którą ma wejść blokada jest całkowicie z innej strony :(. Czy ktoś z Was spotkał się już z taką sytuacją? Co trzeba teraz zrobić, aby w momencie gdy walki są ustawione na znak i zblokowane była możliwość blokady koła zamachowego drugą blokadą?.

Rozrząd jest wymieniany prewencyjnie. Silnik chodził ok, górny łańcuch jest sztywny. Samochód ma 280tyś przebiegu. Pierwszy raz rozrząd był wymieniany przy przebiegu 100tyś.

Proszę o wszelkie sugestie.

Opublikowano

A Few Minutes Later :)

Wszystko wiadomo. Blokada wałków jest źle wykonana. Znaki na kołach zębatych powinny być trochę niżej tym samym blokada w kole zamachowym ustawia się prawidłowo.

Pozostawiam do decyzji admina czy usuwać wątek czy pozostawić. Możliwe, że komuś się przyda ta informacja, niestety ale blokada na którą trafiłem jest bardzo źle wykonana.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Usuwac nie. Niech to bedzie przyklad zlej wymiany rozrzadu. Podstawa kazdej takiej naprawy jest prawidlowa kolejnosc, mianowicie, zawsze najpierw blokujemy dol silnika, gora jest nie istotna bo moze byc przestawiona.