Skocz do zawartości

BMW e46 330d 184 KM problem po montazu skrzyni GM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich , wymieniłem skrzynie biegów bo poprzednia już padła, stara skrzynia miała oznaczenie P06, nowa ma P24tez jest od diesla 330d tylko z e39 , skrzynia po zamontowaniu płynnie zmienia biegi , ale nieraz potrafi sobie przejść w tryb awaryjny i nieraz ma problem z przełączeniem biegu 4-5 chwilę się zastanawia . Teraz mam pytanie czy sterownik ecu od skrzyni też powinienem zmienić?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdzana była w aucie dawcy? Obstawiam, że nie jest sprawna, ciężko o takiego gm-a, który działa jak powinienem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Nie , nie była sprawdzana w aucie dawcy , zrobiłem reset sterownika i teraz podczas adaptacji ma problem z przełączeniem biegu z 3na4 i przechodzi w tryb awaryjny przeciaga na tym biegu trzecim jakby nie wiedziala czy juz moze wbic bieg czwarty , bledy jakie miale wczesniej to byl blad czujnika predkosci , resztę biegow zmienia normalnie , teraz wyskakuje taki blad jak ponizej to napecie akumulatora chyba jest zbyt niskie 13.8 V https://zapodaj.net/58621b3fc4054.jpg.html
Opublikowano
Napięcie nie ma nic do rzeczy raczej - swego czasu skończyły mi się szczotki w alternatorze i bez ładowania skrzynia pracowała normalnie.
Opublikowano
Na poprzedniej skrzyni napięcie nie miało wpływu na tej zauważyłem że całkiem inaczej pracuje tamta skrzynia jak auto było zimne to ospale ruszała ta normalnie w obu skrzyniach nie mam kickdown .co może być?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niesprawna skrzynia, swoją drogą robienie resetu adaptacji w gm-ie to odważny manewr, szczególnie jak nie zna się jej stanu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Witam przed resetem po zamontowaniu skrzyni wystepowal problem z przejsciem biegu z 4 na 5 , po resecie wystepuje ten problem z przejsciem z biegu 3 na 4 i to tylko jak skrzynia sie rozgrzeje jak skrzynia jest zimna to zmienia biegi dobrze problem pojawia się w połowie rozgrzania silnika , przy mocnym starcie problemu tego nie ma to tylko przy spokojnej jeździe. Powiedz dlaczego odważny manewr robić adaptacje skrzyni gm , albo jak ja przeprowadzić prawidłowo narazie auto stoi czekam ma ecu skrzyni z nowym softem , i napeno będę musiał zrobić ta adaptacje .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odważny, ponieważ ja w leciwym gm-ie nie robię tego, w zf-ie w 99,9% jest lepiej a tu z reguły gorzej. Większość użytkowników tej skrzyni przyzwyczaja się do jej sposobu pracy i nie odbiera tego jako niesprawność a w większości przypadków działające gm-y są wymagają remontu. Zaglądałeś w ogóle do oleju? W jakim jest stanie i jaki jest jego poziom? Tu może być lany tylko jeden olej, nic innego.

Adaptacje się kasuje, na długim, prostym i mało uczęszczanym odcinku drogi, żeby od razu ruszyć i rozpędzać się płynnie do ostaniego biegu a później zwalniać do zatrzymania, aby skrzynia redukowała. Wszystko płynnie, bez nagłego zwalniania i przyspieszania. Rozpedzanie/zatrzymanie powtórzyć przynajmniej 5 razy, ale tak jak pisałem niesprawnej skrzyni tym nie wyleczysz a jeszcze nie spotkałem się z w pełni sprawnym gm-em z tych lat, dlatego tego się nie robi w tych skrzyniach.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Ok.rozumiem teraz o co chodzi olej zienialrm sam ijest zalany właściwy poziom oleju jest również wporzadku , kurde szkoda mi się pozbywać auta , z powodu skrzyni fajnie się nim jeździ założył bym manual ale też ztym roboty kupa . Mam teraz dwie skrzynie automaty GM chyba jedna oddam do regeneracji.
Opublikowano
Witam, mam jeszcze pytanie czy jak miałem skrzynie automatyczna GM o oznaczeniu P06 , a chce wstawić też skrzynie GM o oznaczeniu P24 też z 3.0 diesel to czy nic w oprogramowaniu nie muszę zmieniać?