Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , jestem posiadaczem BMW E90 330D m57n2 . Poprzedni właściciel mówił , że konie podnoszone z 231 na około 290 .

Po zakupie samochodu , do wymiany oleju wszystko było ok . Po ok 3000km wymieniłem olej na Valvoline Synpower XL-III C3(poprzednio był lany Revolut 5w30) i od tamtego momentu co średnio 1500km dolewam 1litr oleju . Nie zauważyłem żadnego wycieku oleju . Może mam zwrócić uwagę na coś w szczgólności ? Męczy mnie to już powoli . Samochód posiadam ponad 1.5 roku , w tym momencie już 3x wymieniałem olej , a w między czasie miedzy wymianami , dolewam średnio 8 litrów oleju . TO się wgl mija z celem , na początku machałem ręką ale zaczynam się teraz zastanawiać(jestem przed wymianą oleju) czy wgl go teraz wymieniać , bo co chwile leje świeży .

Proszę o podpowiedzi , bo temat zaczyna mnie wykanczac .

Opublikowano
Sprawdź turbo czy ma luz na wirniku i jak wyglądają węże w środku. Jeśli wymiany były zaniedbywane to i pierścienie mogło zakleić. Miałem też przypadek, że tego SynPowera silnik wpił mi 2L na 10 tysięcy km gdzie przy Eurolu było to średnio pół litra.