Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
16 godzin temu, gregwlkp napisał(a):

Ma ktoś aktualne informacje jaki rabat jest do uzyskania na 520i ?

taki jak na wszystkie inne modele 10-23%

male-bmw-2.png
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, borut6 napisał(a):

Moja zamówiona na początku kwietnia 2024 a odebrana 12 grudnia 2024.

Bardzo długo czekałeś. Ja zamawiałem 520i na początku marca, odbiór był 25 czerwca. 

Edytowane przez SieKieR
Opublikowano
3 godziny temu, kivlov napisał(a):

To jest nic, zamówiłem w luty, odebrałem w listopadzie 🙂 

Co masz na wyposażeniu? Może coś mało spotykanego. 
ja czekałem od czerwca do grudnia - myśle, ze tutaj role mogła odegrać dość specyficzna konfiguracja. 

Opublikowano
W dniu 3.01.2025 o 18:32, J.D. napisał(a):

Co masz na wyposażeniu? Może coś mało spotykanego. 
ja czekałem od czerwca do grudnia - myśle, ze tutaj role mogła odegrać dość specyficzna konfiguracja. 

Mysle ze konfiguracja nie robi roznicy,salony maja zakolejkowane auta w ktorych konfiguracje mozna dowolnie zmieniac. Sam zamawialem tak auto i dotarlo w 1,5 msc a jeszcze 2tyg przed produkcja dorzucalem opcje 🙂

Opublikowano
27 minut temu, witexus napisał(a):

Mysle ze konfiguracja nie robi roznicy,salony maja zakolejkowane auta w ktorych konfiguracje mozna dowolnie zmieniac. Sam zamawialem tak auto i dotarlo w 1,5 msc a jeszcze 2tyg przed produkcja dorzucalem opcje 🙂

Ja bym obstawiał, ze jednak ze względu na dostępność komponentów czy popularność niektórych elementów wyposażenia, może mieć to jakiś wpływ. Głupia rzecz- w ilu autach jest ogrzewanie postojowe…w jakimś niewielkim procencie. 

Opublikowano

Uwagę zwraca stosunkowo duży skok ceny pakietu pomiędzy 4. i 5. rokiem. To jest jakaś prognoza "księgowych z BMW" i pewnie oparta na danych historycznych, bo przecież nie z danych z G60, he he. Może po 4 latach dla LCI będzie update. W dół?? :-))

Skok ceny za 5-letni pakiet może być efektem statystycznym. Może też być przejawem wiedzy tajemnej BMW AG o inflacji w Polsce w roku 2028. Ale też może coś być na rzeczy. Przy dzisiejszych technologiach/optymalizacjach itd. ryzyko (wg wyliczeń owych księgowych) widać rośnie mocno po 4 latach. Czyli przekaz podprogowy: drogi nasz kliencie, bierz samochód na 4 lata. 

Przyznać jednak też trzeba, że limity przebiegu są wysokie (jak na moje potrzeby). 

Opublikowano
Godzinę temu, Hernandes napisał(a):

Uwagę zwraca stosunkowo duży skok ceny pakietu pomiędzy 4. i 5. rokiem. To jest jakaś prognoza "księgowych z BMW" i pewnie oparta na danych historycznych, bo przecież nie z danych z G60, he he. Może po 4 latach dla LCI będzie update. W dół?? :-))

Skok ceny za 5-letni pakiet może być efektem statystycznym. Może też być przejawem wiedzy tajemnej BMW AG o inflacji w Polsce w roku 2028. Ale też może coś być na rzeczy. Przy dzisiejszych technologiach/optymalizacjach itd. ryzyko (wg wyliczeń owych księgowych) widać rośnie mocno po 4 latach. Czyli przekaz podprogowy: drogi nasz kliencie, bierz samochód na 4 lata. 

Przyznać jednak też trzeba, że limity przebiegu są wysokie (jak na moje potrzeby). 

Chyba przy każdym modelu jest przeskok dwukrotności ceny między pakietem cztero oraz pięcioletnim. Wynika to pewnie w jakimś stopniu ze statystyki, bo w 5 roku potrafią padać różne rzeczy, nawet patrząc na doświadczenia forumowiczów. No i zapewne, jak to w biznesie bywa, jest to trochę zagrywka psychologiczna - "skoro pięcioletni jest taki drogi, to na pewno musi się dużo psuć w tym okresie, a producentowi musi się to jakoś spinać".

Opublikowano
Teraz, kivlov napisał(a):

Nie lepiej po 4 roku dokupić kolejny rok? Ciekawe jakie wtedy są stawki. Bo wiem, że można tak robić.

Nie można. Repair Inclusive możesz kupić tylko w przeciągu 90 od odbioru auta. Pakiet serwisowy można kupić w dowolnym czasie.

Opublikowano

Mi sprzedawca zapewniał, że można i zapewne tak będzie, aby utrzymać klienta chociaż co będzie za 5 lat nikt nie wie.

Opublikowano (edytowane)

Zadzwoń na infolinię BMW i zapytaj czy można wykupić BRI dla 4 letniego auta. "Sprzedawca zapewniał.." tak jak zapewniają o wielu innych nieistniejących rzeczach. W wielu kwestiach nie mają wiedzy lub ściemniają żeby tylko klient był zadowolony.

Przykład ze strony Bawaria Motors:

Cytat

BMW Repair Inclusive możemy wykupić tylko w samochodzie nowym, a korzystać z pakietu zaczniemy po upływie gwarancji na samochód.

Jeśli nie wykupiliśmy BRI w momencie zakupu nowego samochodu, to do używanego samochodu BMW, dopóki nie wygaśnie w nim 2-letnia gwarancja producenta, możemy wykupić w Bawaria Motors ubezpieczenie kosztów naprawy (to już nie jest BMW Repair Inclusive) na okres do 5. roku eksploatacji włącznie.

BRI to ruletka, może się przyda, może nie. Ryzyko ponosisz tak samo Ty, jako klient, oraz producent jako gwarant. Jednakże producent ma dużo więcej danych statystycznych i wie czy dla danego modelu ten 5 letni to czysty zysk czy może jest większe ryzyko poniesienia z tego tytułu kosztów.

Jedyna sytuacja kiedy da się wykupić BRI dla używanego auta, to zakup z programu BMW Premium Selection, ale ta polisa też wtedy nie działa tak jak by się wydawało.

Edytowane przez buster12
  • Lubię to 1
Opublikowano

Tak samo jak AC, albo się nie przyda albo się przyda. Ogólnie lepiej żeby się nie przydało, bo jak się przyda to stres i dyskomfort związany z uznają/nieuznają i samochodami zastępczymi. 🙂 Ogólnie przy 5 latach jest większa szansa, że ktoś zrobi przebieg 150k km+ niż przy 4 więc jest większa szansa, że coś się sypnie, a na bank nie będą chcieli być stratni. Jest to policzone w taki sposób, żeby Ci co w 5 lat nastukaja bezawaryjnie 80-100k km sponsorowali pakietem tych, którzy zrobią 150k km+ w 3 - 5 lat trochę jak w ubezpieczeniach, tylko bez nadzoru KNF itp. Ogólnie jest coraz więcej mogących się zepsuć rzeczy, a serwisowanie long life nie wydłuża bezawaryjnej eksploatacji silnika.