Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Cześć, mam problem w swoim 25d. Nie jestem w stanie zlokalizować wycieku, bo jest on bardzo mały - jakiś 1-2cm poziomu płynu chłodniczego na 500-1000km. Czy ktoś może miał podobną usterkę u siebie? Czy takie ubytki mogą być z chłodzenia turbiny? Albo może uszczelka pod głowica? Wyciek raczej nie jest z egr- wymieniany był niedawno na nowy w ramach akcji, a przed wymiana już płynu ubywało. Edytowane przez davidpl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najczęstszą przyczyna jest nieszczelność chłodnicy spalin. Wymieniony był tylko EGR czy chłodnica również ?

Są sytuacje że wymienione chłodnice po czasie też się rozszczelniają

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To w takiej sytuacji jeżeli niema widocznych wycieków to ja zrobiłbym test na zawartość CO2 w układzie chłodzenia w zbiorniczku wyrównawczym.
Opublikowano

Pytanie, czy awaria uszczelki pod glowica wyszla by podczas testu bmw na szczelnosc chlodniczki/ukladu ?

Nabijaja w uklad cisnienie ok 1.3-1.4 bara. Jesli po 30 minutach cisnienie nie spada to uklad chlodzenia /chlodniczka uznawane sa za szczelne.

Opublikowano
Miałem podobny prypadek po wymianie chłodniczki EGR. 3 razy dolewałem i teraz powiem ci że ustało. Przejechane mam ponad 6 tysięcy km od czasu wymiany a dziennie rano na zimnym silniku sprawdzam
Opublikowano
Czy z uszczelki pod głowica nie byłby większy wyciek? Myslalem, że może jakaś uszczelka od turbo (chyba są chłodzone płynem chłodniczym). Każda informacja potencjalnie mogąca wskazać, gdzie leży problem jest dla mnie bardzo cenna :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myslalem, że może jakaś uszczelka od turbo (chyba są chłodzone płynem chłodniczym).

W silniku 25d n47 obydwie sprężarki są chłodzone nie tylko olejem ale również płynem chł.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz rację, wąż płynu chłodzącego doprowadzony jest tylko do dużej.