Skocz do zawartości

X5 LCI 2023

DanielKZ

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, mariuszcom napisał(a):

Po 2 dniach z X6 (tamten wątek nie żyje) mogę powiedzieć że największe zaskoczenie a jest ich kilka to ekran. Przyzwyczaiłem się i zaakceptowałem go od razu. Mnogość funkcji wymaga miejsca żeby to fajnie pokazać. 

z ciekawości kiedy zamówiłeś ? 

• Zasłużeni forumowicze
W dniu 23.08.2023 o 18:33, mariuszcom napisał(a):

Po 2 dniach z X6 (tamten wątek nie żyje) mogę powiedzieć że największe zaskoczenie a jest ich kilka to ekran. Przyzwyczaiłem się i zaakceptowałem go od razu. Mnogość funkcji wymaga miejsca żeby to fajnie pokazać. 

Mnogość funkcji to ma stary zarówno licznik jaki wyświetlacz nawigacji.

Zarówno na jednym jak i na drugim możemy mieć dużo więcej informacji na raz niż w LCI. 

28 minut temu, --maly-- napisał(a):

Zarówno na jednym jak i na drugim możemy mieć dużo więcej informacji na raz niż w LCI. 

Nie wiem jak wyglądało to wcześniej ale ja jestem trochę właśnie zaskoczony, że tych opcji jest tak mało (choć na same ekrany nie narzekam). Po niespełna miesiącu używania auta mogę napisać, że autem jeździ się super (tu nie mam żadnych zarzutów), natomiast cały czas mam wrażenie jakbym miał wgraną jakąś wersję demo idrive. Możliwości ustawień jest bardzo mało (nie wiem może byłem przyzwyczajony do grupy VAG i tam było tego dużo więcej). Nigdzie nie można zobaczyć nawet jaka jest temp oleju. Tytułem ciekawostki - tego, czego mi najbardziej brakuje w stosunku do poprzednika to w poprzednim aucie miałem tak, że jak odchodziłem od auta to klapa bagażnika mi się sama zamykała (nawet sobie nie zdawałem sprawy jakie to było wygodne).

10 godzin temu, --maly-- napisał(a):

Bardziej chodziło mi o przestrzeń podczas korzystania z najczęstszych funkcji. Mamy dobrze wyeksponowany obraz z kamery + 360. Nawigacja też jest bardzo czytelna. Byłem nastawiony bardzo negatywnie do tego telewizora może stąd ta "wyolbrzymiona radość" że jest zupełnie odwrotnie. To po prostu zupełnie nie przeszkadza i da się lubić.

2 godziny temu, mariuszcom napisał(a):

Bardziej chodziło mi o przestrzeń podczas korzystania z najczęstszych funkcji. Mamy dobrze wyeksponowany obraz z kamery + 360. Nawigacja też jest bardzo czytelna. Byłem nastawiony bardzo negatywnie do tego telewizora może stąd ta "wyolbrzymiona radość" że jest zupełnie odwrotnie. To po prostu zupełnie nie przeszkadza i da się lubić.

tak tu w pełni zgoda, wszystko jest czytelne i też uważam, że to duży plus ale ja akurat od początku byłem do tego nastawiony bardzo pozytywnie i przede wszystkim dlatego czekałem na LCI.

33 minuty temu, apzs napisał(a):

A jak wrażenia z widoku wirtualnego na wyświetlaczu? Wciąż brakuje mi czasu na użyczenie LCI od dealera żeby potestować.

ja z tego póki co nie korzystam, na chwilę włączyłem i mnie nie przekonało ale pewnie jeszcze potestuję

• 2 tygodnie później...

mój został własnie zaplanowany na pierwszy tydzień października... wreszcie. 

Dealer mowi ze dostawa ostatnio trwa bardzo szybko i po produkcji to 1.5-2tyg zamiast 2mc, coś szybko mi się wydaje, możliwe to w ogóle jest (technicznie)? sam statego płynie pewnie z 5 dni,do tego załadunek, rozładunek pewnie kolejne 3? i papierologia? coś mi się niechce wierzyć. 

PS. ktoś brał zimówki od dealera? zastanawiam się czy idzie gdzieś wyciągnać coś w bardziej rozsadniej cenie ale na orginalnych bmw kołach... 

1,5-2 tygodnie to może zwykła piątka, która jest robiona w Niemczech. 

Kontener spędza na morzu 3 tygodnie, więc zakładam, że samochodowce podobnie. Transport do portu i z portu też trwa. 

Bym powiedział 1,5-2 tyg po,tym jak staek przybije do portu w Niemczech.

Ja koła wziąłem od dealera, tylko cena była z allegro - wyslalem mu aukcje, wyrównał (20 cali felgi czarne)

2 godziny temu, bartekbb napisał(a):

mój został własnie zaplanowany na pierwszy tydzień października... wreszcie. 

Dealer mowi ze dostawa ostatnio trwa bardzo szybko i po produkcji to 1.5-2tyg zamiast 2mc, coś szybko mi się wydaje, możliwe to w ogóle jest (technicznie)? sam statego płynie pewnie z 5 dni,do tego załadunek, rozładunek pewnie kolejne 3? i papierologia? coś mi się niechce wierzyć. 

PS. ktoś brał zimówki od dealera? zastanawiam się czy idzie gdzieś wyciągnać coś w bardziej rozsadniej cenie ale na orginalnych bmw kołach... 

u mnie trwało to jeszcze jakieś 2-3 tygodnie od dotarcia do portu. Zimówki zamawiałem czarne 20 (748m) od dealera za 16800 brutto (już te z czujnikami do LCI)

11 godzin temu, bartekbb napisał(a):

daj znać kiedy będzie w porcie, jestem ciekawe ile to trwa. 

Jest cały watek o dostawach 

z portu do PL od tygodnia do dwóch nawet trzech 

a potem około tygodnia do salonu 

aktualnie:

i4 G26 z 2023

X5 45e z 2023

118i z 2019

Były 730d E65 z 2004; 120i z 2005; 518d F10 z 2015; X4 20d z 2017, 518d z 2021

• Zasłużeni forumowicze

Transport morski plus do salonu trwa ok 3 miesiące.

Obecnie mamy pre lci i lci. Plusy LCI to zdecydowanie lepsze wyciszenie różnica bardzo duża. W pre lci slychać mocno szum z nadkoli i opon w lci tego nie ma. Jest cicho przy 160km/h można rozmawiać prawie szeptem. Opony i kola te same 22"+conti. Drugi plus to bardziej miękkie gąbki w fotelach. Skóra w obydwu merino jednak w prelci siedzisko jest twarde aż tyłek boli w lci jest lepiej zagłówek to samo róznież miękki. M60i pali mało z pierwszych 1000km średnie 13.5L. Tablet nadal wole standardowe zegary jednak w X5 jest wirtualna rzeczywistość i dużo większa użyteczność nowego ekranu względem np M3 G80 gdzie tablet zmniejszył ilość opcji względem starego kokpitu. 

Edytowane przez --maly--

• 2 tygodnie później...
W dniu 7.09.2023 o 21:58, --maly-- napisał(a):

Transport morski plus do salonu trwa ok 3 miesiące.

Obecnie mamy pre lci i lci. Plusy LCI to zdecydowanie lepsze wyciszenie różnica bardzo duża. W pre lci slychać mocno szum z nadkoli i opon w lci tego nie ma. Jest cicho przy 160km/h można rozmawiać prawie szeptem. Opony i kola te same 22"+conti. Drugi plus to bardziej miękkie gąbki w fotelach. Skóra w obydwu merino jednak w prelci siedzisko jest twarde aż tyłek boli w lci jest lepiej zagłówek to samo róznież miękki. M60i pali mało z pierwszych 1000km średnie 13.5L. Tablet nadal wole standardowe zegary jednak w X5 jest wirtualna rzeczywistość i dużo większa użyteczność nowego ekranu względem np M3 G80 gdzie tablet zmniejszył ilość opcji względem starego kokpitu. 

bazując na poprzednich wpisach co już odebrali chyba nie aż tak długo, ale wiadomo to zależy od wielu czynników.

dzięki za opinie na temat lci, może kiedyś będę miał okazje sprawdzić M60i 😉

mi dealer potwierdził produkcja 1tydzien października, odbiór możliwe ze koniec listopada początek grudnia. 

• 3 tygodnie później...
W dniu 10.10.2023 o 17:03, kmk90 napisał(a):

Te 3 miesiące to chyba spora przesada. Auto wyprodukowane 1 września w tym tygodniu będzie do odbioru. Wiec 1,5 miesiąca 

moje własnie sie produkuje czyli jest szansa, że koniec listopada odbiór, dobra wiadomość 🙂

• Zasłużeni forumowicze
W dniu 10.10.2023 o 17:03, kmk90 napisał(a):

Te 3 miesiące to chyba spora przesada. Auto wyprodukowane 1 września w tym tygodniu będzie do odbioru. Wiec 1,5 miesiąca 

Kto sprowadzał kiedyś auto z USA ten wie ze tu niczego nie mozna byc pewnym. Transport morski może trwać miesiąc a może i 3. Dokładnie tak samo jest z x5 wszystko zależy od kolejek w porcie i wielu innych czynników. To droga przez ocean. Ja przy jednym aucie miałem półtorej miesiąca opóźnienia między datą planowanej dostawy a rzeczywistym dopłynięciem statku. 

Koleżanki i Koledzy, którzy czekacie na auta z transportu morskiego, bardzo wnikliwie oglądajcie auta przy odbiorach przez najbliższe dwa miesiące. Mój handlowiec właśnie zdradził, że był mega sztorm i oni jako dealer mają uszkodzonych kilkanaście aut. Będą one naprawiane w Niemczech, więc na pewno powydłużają się terminy dostarczania aut do PL. No i nie wiedzą jaki jest zakres uszkodzeń, więc warto odbierać auta z miernikami 😋