Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kupiłem bmw E39 z kołami o rozmiarach przód 225/40/18 tył 255/35/18 czy profil opony jest dobry?? Czy tył powinien być wyższy a przód niższy??
Opublikowano
Nie wiadomo czy DSC nie będzie czytać błędu prędkości kół i DSC będzie nieaktywne. Tak miał znajomy ale nie pamiętam jaka była różnica w wysokości opon.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Różnica w średnicach między przodem a tyłem jest ok, ale to opony pod e46, w e39 powinny być 235/40/18 i 265/35/18.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Kolego Maniek coś mi się wydaje że, przesadziłeś z tą szerokością 265 bo jest 150 km, będą duże opory toczenia a to jest praktycznie najsłabsza jednostka. Miałam ten silnik w e34 i łba nie urywało, ale to jest wyłącznie moja opinia.
Opublikowano
To prawda demon prędkości to nie jest, ale auto jest bardzo zadbane z małym przebiegiem, podsumowując czy te opony które mam są odpowiednie na to auto czy raczej szukać czegoś innego
Opublikowano
To prawda demon prędkości to nie jest, ale auto jest bardzo zadbane z małym przebiegiem, podsumowując czy te opony które mam są odpowiednie na to auto czy raczej szukać czegoś innego

Poszukaj np na oponeo lub na stronie producenta jakie rozmiary opon są dedykowane.

Opublikowano
Na przykład opony BMW e39 dla wersji Touring 520i (100kw) to 205/65 R15, zaś dla Sedana 540i (210kW) to już 225/55 R16. Natomiast opcjonalne rozmiary opon dla modelu BMW 5 to: 245/45 R17, 245/35 R19, 245/40 R18, 255/40 R17, 265/35 R18, 275/30 R19 i 275/35 R18.
Opublikowano
Nie wiadomo czy DSC nie będzie czytać błędu prędkości kół i DSC będzie nieaktywne. Tak miał znajomy ale nie pamiętam jaka była różnica w wysokości opon.

Tu racja. DSC po przekroczeniu prawdopodobnie 80km/h na różnych oponach, z racji różnicy w wysokości profilu będzie to odbierał jako poślizg kół.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego Maniek coś mi się wydaje że, przesadziłeś z tą szerokością 265 bo jest 150 km, będą duże opory toczenia a to jest praktycznie najsłabsza jednostka. Miałam ten silnik w e34 i łba nie urywało, ale to jest wyłącznie moja opinia.

Ale jakie to ma znaczenie? Chodzi o średnicę koła, jak licznik ma pokazywać wyjściową wartość to nie można zmieniać średnicy i tyle.

podsumowując czy te opony które mam są odpowiednie na to auto czy raczej szukać czegoś innego

Nie są odpowiednie do e39, tylko do e46. Będzie jeździć, nic się nie będzie działo z kontrolkami (zachowane propozycje przód/tył) tylko średnica całego koła będzie inna niż dedykowana przez co licznik będzie przekłamywał i wizualnie może to wyglądać nieproporcjonalnie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.