Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Przez swoją niekompetencję ułamałem element siłownika schowka na rękawiczki.

Efekt jest taki, że pokrywa schowka otwiera się teraz bez amortyzacji, czyli łubudu ...., oraz nie działa oświetlenie schowka.

Zakupiłem nową część, i zamierzałem wymienić. Niestety bez wyjęcia całego schowka z deski się nie obejdzie, bo blokuje go metalowy element większej konstrukcji.

No i pytanie jest takie, czy do wymiany tej pierdółki muszę zdjąć całą deskę, czy da się sam schowek jakoś z niej wydłubać?

Nie ukrywam, że próbowałem go wydobyć, no ale wygląda na to, że jest to w jakiś sposób połączone z całą deską ...

Instrukcja warsztatowa, jaką mam nic o tym nie mówi. Obejrzałem trochę desek na allegro, ale nie znalazłem takiej bez schowka - zatem już nie wiem, czy jest to w ogóle możliwe.

Próbował ktoś kiedyś wyjąć schowek? Jakieś rady?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki za chęć pomocy - ale to co pokazujesz to już przećwiczyłem. Nie chodzi mi o demontaż samej pokrywy, ale całego schowka, łącznie z obudową - to co masz wyszarzone w pierwszym linku.

Albo sprytny sposób na wymianę elementu numer 6

Pozdrawiam !

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wydaje mi się, że znalazłem rozwiązanie. Nie daje mi to spokoju, że do wymiany takiej dupereli trzeba by całą deskę zrzucać.

Mam już nowy siłownik i okazuje się, że można podważyć "dekielek" i wyjąć tłoczek i styki. Udało mi się to rozebrać bez uszkadzania.

Dziś już mi się nie chce, ale wymiana będzie polegać na wymianie samego tłoczka, natomiast cylinderek zostanie w aucie.

Zrobię jakieś foto co i jak.

WhatsApp-Image-2023-01-29-at-20.54.59.jpeg

Opublikowano

Operacja zakończona sukcesem.

Uwagi są takie:

Stary tłoczek można wymontować wkładając duży wkrętak pomiędzy wtyczkę a cylinderek jak poniżej:

WhatsApp-Image-2023-01-30-at-17.34.52.md.jpeg

Niestety podczas tej operacji złamie nam się obudowa styku, jaką mamy w aucie. No ale mamy nową z nową częścią i tą założymy.

Tłoczek z nowej części należy wyjąć, usuwając delikatnie dekielek za pomocą małego wkrętaka - powoli i ostrożnie.

Nowy tłoczek trochę ciężko włożyć, trzeba pomanewrować, ale na spokojnie da radę.

Dekielek zacisnąłem naciskając na niego dużym wkrętakiem i podtrzymując cylinderek z drugiej strony ręką. Nic na siłę, delikatnie.

Mam nadzieję, że rozwiąże to problem ludziom takim jak ja :)