Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem ze spryskiwaczem.

Wyskakuje mi błąd informujący, że jest mało płynu do spryskiwacza. Płyn uzupełniony. Działa tylko i wyłącznie spryskiwacz na przednia szybę.

Zaraz po urochumieniu samochodu przed wyskoczeniem błędu działają wszystkie spryskiwacze. Przód, tył, lampy.

Po czym wyskakuje błąd i znowu działa tylko przód.

Gdzie szukać problemu? Czujnik poziomu płynu?

Dzięki za podpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zasady działania czujnika poziomu płynu do spryskiwaczy, jeśli chodzi o wyłączanie poszczególnych pompek, nie znalazłem.

Czytając twój opis i wiedząc ,że najniżej w zbiorniku zamontowana jest pompka spryskiwaczy przedniej szyby oraz patrząc pod kątem bezpieczeństwa w czasie jazdy to na logikę można stwierdzić,że moduł FEM sterujący wszystkim pompkami wyłącza w pierwszej kolejności dwie kolejne gdy jest za mało płynu. Powodem wyłączania może być również to ,że brak płynu może spowodować zatarcie się pompek od tylnej szyby i reflektorów.

H01bigba

1VnZ9xX1Fn

1. Zbiornik płynu do spryskiwaczy

2. Pompka spryskiwacza do układu spryskiwaczy reflektorów

3. Czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy

4. Pompka spryskiwacza tylnej szyby

5. Pompka spryskiwacza szyby przedniej

Moim zdaniem czujnik poziomu ma na to wpływ. Przyczyn może być kilka, zepsuty czujnik, problemy elektryczne tj. brak dobrego styku w kości czujnika bądź przerwa/zwarcie w przewodach.