Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pacjent to n47, 276k nalotu. Od dłuższego czasu mam dźwięk dzwonienia w okolicach 1600-2000 obrotów. W ostatnim czasie mam wrażenie, że przybrał na sile. Określiłbym go jako "grzechotka", przy mocniejszym dodaniu gazu, przy stopniowym dodawaniu gazu jest to bardziej cykanie ale ledwo słyszalne. Po puszczeniu gazu grzechotanie "odbija się" przez chwilę i wraca do cyklicznego cykania. Rozrząd ponoć wymieniany przez poprzedniego właściciela stosunkowo niedawno.

Tutaj filmik z otwartym oknem i ściągniętą górną pokrywą

A tutaj poranne odpalenie, telefon obok lewego koła, w tle na pewno słychać pisk paska wielorowkowego.

Poza tym żadnych objawów, spalanie ok, przyspieszenie ok. Możliwe, że to jakiś element po prostu rezonuje czy to typowy dźwięk rozrządu w tym silniku?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Masz dziure w doladowaniu.

Poszukam przyczyny, a jak z dźwiękiem rozrządu? Słyszysz coś niepokojącego na tych nagraniach(zwłaszcza drugim) czy raczej nie ma co się przejmować? Bo zastanawiam się czy profilaktycznie nie podjechać do mechanika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Filmiki video=ciezka diagnoza. Grzechotanie jest, jesli byl tani zamiennik, to tak srednio 10-20tys i jest po wszystkim.
Opublikowano

Problem grzechotania rozwiązany, rozebrałem profilaktycznie dolot żeby go przeczyścić i okazało się, że przy 4 cylindrze jest ułamany pałąg od klapek wirowych i to najprawdopodobniej on wydawał ten dźwięk "grzechotki".

Dzięki za pomoc. :D