Skocz do zawartości

Problemy z alternatorem

Michael Knuckle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Jako nowy użytkownik z góry przepraszam, że nie znalazłem rozwiązania we wsześniejszych wątkach ale szukałem i nie znalazłem.

Przepalił mi się już drugi raz regulator napięcia w alternatorze. Pan doktor alternator stwierdził, że w regenerowanych alternatorach zakłada się chiński regulator napięcia który w momencie jakiegokolwiek zwarcia przepala się.

Czy miał ktoś z Was problem ze zwarciem na wiązce która wzbudza alternator? Czy jest jakieś miejsce w którym kable się przecierają i robią zwarcie?

Na pewno coś jest na rzeczy bo po odłączeniu alternatora z wtyczki kontrolka ładowania delikatnie się żarzy a nie powinna wiec musi dostawać lewy prąd z kabla wzbudzającego alternator.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
po odłączeniu alternatora z wtyczki kontrolka ładowania delikatnie się żarzy

Jak odłączysz ładowanie to kontrolka ma się świecić - to normalne, bo nie ma ładowania. Nie wiem dlaczego się żarzy, u mnie też tak jest, tzn. na zapłonie kontrolka ładowania się świeci bardzo słabo. Nie pamiętam czy na starym alternatorze też tak było, ale nie chciało mi się przekładać starego z powrotem. Ładowanie jest więc to zignorowałem, bo nie znalazłem rozwiązania problemu, zrobiłem tak już 35000 km.

• 2 tygodnie później...