Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Watpie. Chociaż nie jestem pewien, ale bedzie to meczarnia. Nie wiem jak masz teraz tego dokladanego CIC zakodowanego i ty tez tego nie wiesz. Najłatwiej dodać VO odpowiednie do VIN, zmienic date w aucie na taka zeby NCS widział comboxa i zakodowac CIC i Combox media do ustawien po VIN.

Kupiles odpowiedniego COMBOXA, czyli BN2000 i z wtyczką, bo jest inna? W E87 antena jest za krótka dodatkowo, wiec trzeba przedluzke kupić. A i z czego przechodzisz? Czy z MULF czy TCU, czy MULF2Hi, bo jesli nic nie masz to jeszcze chyba światlowod trzeba dociągnąć.

Opublikowano

Kolego gdybym nie miał światłowodu bym nie pytał...

Kupiłem odpowiedniego BN2000. Co do nawigacji jest poprawnie zakodowana pod vin i wszystko działa. Nawet zakodowałem Video in Motion. Odnośnie mulf 2 high robiłem retrofix z tcu na mulf 2 high i wszystko działa. Wtyczka oglądając jest taka sama. Więc myślę iż zostanie kodowanie

O jakiej antenie piszesz bluetotooh?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego gdybym nie miał światłowodu bym nie pytał...

Jasne. Już o nie jedna oczywistą rzecz pytałeś, więc wolałem zwrócić uwage na wszystko. No i jak czytam co napisałeś to w sumie dobrze. Lepiej sie przygotujesz.

Wtyczka oglądając jest taka sama. Więc myślę iż zostanie kodowanie

Jak wtyczka wyglada tak samo, skoro MLUF ma chyba 54 PINy a COMBOX 26 pinów? Kompletnie inne rozłozenie pinów. W zaleznosci od tego czy kupiles MEDIA czy TELEMATIC zasilanie jest na pinie lub pinie 2. Doczytaj gdzies na necie, bo tematow jest pelno. Ja przy swoim retroficie z MULF2HI na COMBOX MEDIA, nie chciałem ciac oryginalnej instalacji, wiec kupilem gniazdo takie jak jest w MULF i wtyczke jak w COMBOX i zrobiłem adapter, podobny do tego ze zdjecia. Tylko, ze ten jest przejsciem z TCU i MULF, więc ma dwie czarne wtyczki.

Screenshot-20230108-100311955-1.jpg

O jakiej antenie piszesz bluetotooh?

Tak, żeby poprawnie przykrecic moduł w E87 musialem kupić przedlużkęz końcówki FAKRA. Przedluzka też jest na fotce.

Teraz jesli chodzi o kodowanie, to jesli bimmerCode nie wykrywa modulów jak NCS, czyli nie patrzy na datę produkcji auta, to dasz radę i nim to zrobic, tylko bedzie troche meczarni z znalezieniem co przestawić, ale na necie jest sporo dostepnych informacji, wiec powinnieneś to wyszykać.

Normalnie, tak jak powinno byc, to dodajesz 6VC do VO i kadujesz. Tematow o kodowaniu tego retrofitu jest pelno np tu

https://www.spoolstreet.com/threads/combox-install-the-coding-part.2806/

Opublikowano
O długość anteny się nie martwię bo jest wystarczająco długa. Jeśli chodzi o wtyczki to u mnie jest inna właśnie taka dłuższa.A comboxa zakupiłem telematic
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak moze byc inna? Do MULFA jest 54 pinowa, do COMBOXA 26 pinowa. Jesli masz teraz poprawna wtyczke do MULFA to za chiny jej nie wcisniesz w COMBOXA. Poza tym piny sa kompletnie w innych miejscach.
Opublikowano

Faktycznie kolego wziałem do ręki na szybko tcu i nie przyglądałem się. Kostka jest zaupełnie inna. Czy jest może do zakupu przejscówka? Czy tylko samemu ?

Znalazłem takie coś....https://pl.aliexpress.com/item/33006815970.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.d15966e4CrJio8&algo_pvid=0aa2813f-67bf-4cd6-83fb-998a1adb0294&algo_exp_id=0aa2813f-67bf-4cd6-83fb-998a1adb0294-0&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2267034638662%22%7D&pdp_npi=2%40dis%21PLN%21391.98%21391.98%21%21%21%21%21%402100b1a616731951150231367d06f8%2167034638662%21sea&curPageLogUid=XRz31GnFox7z

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najtaniej wycinasz kable ze starej wtyczki i łączysz z nową, ktora musisz wyszukać. Taka wtyczke 26 pinową do COMBOXA znajdziesz wszedzie, bo nie tylko do COMBOXA byla wykorzystywana. Wystarczy tylko odpowiednio polutować. Ja jak robilem sam to ta przejściówka koło 60-70 zł wyniosla, bo to gniazdo, ktore wchodzi we wtyczke MULFA kosztowało koło 50 zl bez pinów. Piny i reszta ze szrotu byla.

Ja taniej nie potrafie tego znaleść niz za około 300zl-350zl z zagranicy, wiec jeszcze czas pczekiwania i koszta wysłki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No nie. Ty mowisz o jednej linijce w CIC. A to nie tylko to.

Trzeba miec te zlacze

https://sprzedajemy.pl/zlaczka-gniazdo-kufatec-37758-bmw-ford-vw-audi-warszawa-2-0010c9-nr59072251

Dodatkowo te ktore wchodzi w COMBOX i piny do obu. Jak wszystko zbierzesz i dostarczysz schemat to ktos ci to zrobi u ciebie w okolicy.