Skocz do zawartości

Wyciek płynu ze złączki zbiorniczka wyrównawczego

EaX01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wycieka mi płyn chłodniczy ze złączki zbiorniczka wyrównawczego (tej na dole zbiorniczka). Niestety wąż, którego częścią jest ta złączka, można kupić tylko jako cały duży element i to w oryginale (nr części 17 12 7 525 870). Orientuje się ktoś czy idzie gdzieś dostać samą złączkę, ewentualnie jej oring lub czy na jakimś innym wężu układu chłodzenia występuje podobna, która będzie pasowała do zbiorniczka?

weze.jpg

• Moderatorzy

Miałem podobnie w M57.

Tylko wymiana pomogła, tam była jakaś spinka, zapinka która niby ładnie się zaklikiwala, ale i tak ciekło. Podmianka oringa nie za bardzo pomogla

Cena całej części oczywiście jest do przyjęcia, jednak jeżeli nie będzie to konieczne to wolałbym uniknąć wymiany całości, gdyż podejrzewam że jest z tym trochę zabawy, a przy obecnej pogodzie nie mam do tego warunków.

Ciężko powiedzieć skąd dokładnie jest wyciek, bardziej jest to pojedyncza "fontanna" chwilę po rozpoczęciu jazdy na zimnym silniku. Cieknie najprawdopodobniej spod metalowej opaski zaciskowej na połączeniu wąż-złączka (ewentualnie puszcza oring).

Z tego co szukałem to samej złączki raczej nie ma szans dostać, stąd mój pomysł aby kupić jakiś niedrogi nowy wąż, na którym jest pasująca złączka (nie musi być tego samego kształtu, wystarczy że będzie pasowała do wyjścia zbiorniczka) i "przeszczepić" ją :)