Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wszystkim.

Od pewnego czasu mam problem ze skrzynią automatyczną na zimnym. Przez pierwsze 10 minut jazdy, zanim się samochód nie rozgrzeje, przy postoju - jak dojeżdżam do świateł czy przejścia dla pieszych i muszę stanąć, wyrzuca mi bieg z D na N i żeby ruszyć, muszę z powrotem skrzynią wrzucić D, bo inaczej tylko piłuje obroty i samochód nie rusza.

Został wymieniony olej dynamicznie, wymieniona miska, bo był wyciek. Komputer właściwie nic nie pokazuje z błędów.

Po tym jak się rozgrzeje, to już się problem nie powtarza. W trakcie jazdy również nie ma problemów, nie szarpie skrzynia, nie wyrzuca biegów, normalnie i płynnie zmienia biegi. Mogę przygazowac, wrzucić na wyższe obroty, nie poslizgnie się. Problem tylko na zimnym.

No chyba, że to nie jest wina skrzyni, tylko jakiegoś innego czorta :?

E91 2007r 320i 150KM

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jedynie co przychodzi do glowy, a tak sie dzieje, zle sprawdzony poziom oleju w skrzyni, jest za malo.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No nie, z olejem wszystko w porządku, poziom jest prawidłowy, nic nie wycieka.

Sprawdzony sterownik - maszyna nic nie wykazuje, z podłączonym sterownikiem z innego samochodu dalej dzieje się to samo.

Mechanik się poddał, stwierdził że może to być ewentualnie sprzęgło, ale nie sprawdzał, ewentualnie jakieś inne problemy ze skrzynią, ale poza sterownikiem dalej nie brnął.

Opublikowano

No byłem w trakcie sprawdzania w warsztacie. Potem je zostawiłem, żeby ogarnęli sterownik. Wszystko jest w porządku z olejem, ze sterownikiem, a problem dalej występuje.

Najgorzej, że nieregularnie, bo dwa dni jest cacy, a potem ciutke zimniej i już pajacuje samochód.

Pytanie czy to może być sprzęgło zgodnie z sugestią szefa warsztatu, czy coś innego cudownego