Skocz do zawartości

[E60/E61] 530D 2007 Przygotowania pod swap automatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Jak w tytule, przymierzam się do zmiany skrzyni biegów ponieważ moja coraz bardziej daję się we znaki.

Auto jest z końca 2007 czyli polift z joystickiem. Skrzynia to 6hp28 - na realoem jest dopisek W3E. Pod autem zrobiłem zdjęcie i gdzieś zasłyszałem, że muszę znaleźć skrzynie z takim samym numerem wybitym na prawo od tego wytłoczonego napisu 6hp28 w moim przypadku jest to 040011.

Szukam potwierdzenia informacji czy ten numer musi być identyczny? Nie wystarczy numer części tzn 7581583?

I czy trzeba przekładać komputer sterujący skrzynią ze starej skrzyni?

Może po prostu ktoś krok po kroku jest w stanie mi rozpisać jak takie przedsięwzięcie powinno wyglądać bo nie chcę dać wpakować się w koszty za rzeczy których najnormalniej w świecie nie trzeba robić :duh:

Opublikowano
Jakakolwiek skrzynia 6HP28 pod wersje silnika (mowa o dzwonie skrzyni) a elektronikę przeprogramujesz u speca i będzie banglać.
Opublikowano

Czyli nie trzeba nic przekładać ze starej skrzyni?

P.S. warto pchać się w regenerowany konwerter czy lepiej w komplecie ze skrzynią używkę? ( nie mam pewności co do stanu mojego konwertera - niby obroty nie falują, przy ok 25/30 km/h zapina luz gdy zwalniam, ponoć uwalone konwertery potrafią dużo wcześniej " dojeżdżać " na luzie )

Opublikowano
W naszym kraju nikt za dobrze nie potrafi zregenerować, ale w używkę bym nie szedł. Kup nowy albo tak czy siak regeneruj ale znajdź firmę w niemcowni.