Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Zostałem posiadaczem Bmw f10 530d około 3 miesiące temu.

Planuję jeździć tym samochodem bardzo długo, więc i planuję w niego zainwestować.

Chciałbym podrasować układ wydechowy.

Przyznam szczerze, że jestem kompletnym laikiem, jeśli chodzi o jakikolwiek tuning, wiem tylko tyle, że istnieje takie coś jak downpipe, aktywne wydechy itp.

Do rzeczy, proszę o porady jak mogę uzyskać fajny dźwięk. Widziałem na YouTube filmiki z downpipe i już brzmi to fajnie, tylko czy to jest legalne w 100%? Jak to wygląda w praktyce, czy zostaje coś usuwane? Czy samochód przejdzie przegląd? Po prostu chcę uzyskać fajny efekt ale żeby było w 100% legalne, bez kombinowania. Proszę o pomoc kogoś kto ma doświadczenie i zna się na rzeczy, z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas i odpowiedź.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeśli chodzi o sam downpipe to w tym przypadku nie będzie to legalne. Usuwany jest dpf wraz z katem, dodatkowo spaliny z tylu auta czuć dosyć mocno. Silnik jak zdrowy to nie powinien kopcic przy mapie + downpipe. Sam to mam, ale takie już kupiłem. Dźwięk co prawda jest nawet nawet, jest już głośno, ale w trasie nie ma tragedii.

Natomiast jeśli chodzi o przeglądy to zależy - w jednym miejscu podbijesz, a w drugim nie.

Znajomy zaś zmienił układ wydechowy na jakiś sportowy, ale na ten moment dokładnie nie pamietam i wstawił Y, dpf był tylko off komputerowo, wiec katalizator został i mimo 4 rurek nie brzmiało to jakoś mega ani nie było głośno.

Tak wiec zostaje aktywny wydech czy tam przepustnica i coś głębiej pogrzebać wtedy przy wydechu i inne koszta są. Najbezpieczniej jak chcesz to aktywny wydech.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko aktywny wydech, cala reszta to nielegalne drudziarstwo oraz smrod auta. Mapa nie istotna. Zawsze smierdzi i zawsze kopci.