Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Póki nie ma śniegu i lodu to zimówki są niepotrzebne. Gorzej, że nie ma takiego mądrego co wszystko przewidzi, a w szczególności co postawi celną prognozę na kaprysy aury. Ja zakładam zimowe koła profilaktycznie w pierwszym tygodniu listopada. Wolę, aby mnie nie złapał śnieg albo szklanka w trasie, kiedy ja będę pomykał na letnich oponach. :wink:
  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Nikt tu nie wspomniał że opony o wysokim indeksie prędkości gorzej spisują się w niskich temperaturach od tych z niskim indeksem...

Ja już zmieniłem opony w A-klasie, bo miała już zjechane letnie i jak pogadało to już bardzo źle się jeździło.

W siódemkach mam indeks prędkości W i już zauważyłem że kontrola trakcji przy tych temperaturach jakie mamy dzisiaj, włącza się dużo częściej.... Jutro ma być 2 stopnie i padać śnieg... Więc nie widze powodu żeby zwlekać z wymianą.

Nawet jak temperatura by podskoczyła do 15-18 stopni ( co szczerze wątpię), to nic przez te parę dni zimówką sie nie stanie.

Wole nie ryzykować, że mnie złapie jakiś śnieg 200 km. od domu, a ja będę miał auto na letnich oponach o rozmiarze 245

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
Co do granicy 7 stopni, to w zeszłym roku niemiecki ADAC robił testy opon zimowych i letnich. I co wyszło...

W warunkach normalnych, tzn. brak śniegu, deszczu, lodu itp. na suchym asfalcie opony letnie wykazują lepsze właściwości niż opony zimowe bez względu na temperaturę (o ile mnie pamięć nie myli testy były ronione do -5 stopni).

Tu moje obserwacje są w pełni zgodne z testerami ADAC, żadna zimówka (przynajmniej z tych co miałem) na suchym asfalcie nie jest lepsza od opony letniej bez względu na temperaturę, dlatego ja zwykle zwlekam do połowy grudnia z wymianą aby jak najdłużej jeździć na oponach letnich, poza tym te zimówki na stalowych felach - feeeee...

Opublikowano
No mozna ... ale ja mam akurat komplet zimowek na stalówkach. Pozatym nie wiem czy by weszly na te alumy ktore mam :P bo są węzsze.
www.rc-trial.pl ----> ZAPRASZAM
Opublikowano

Ja mam dylemat. Nie dawno kupiłem auto, jeżdze nie wiele (z 10kkm rocznie). Autko w tej chwili jest na pięknych letnich 17"... z przodu 235 z tyłu 255.

Wygląda przepięknie... już zastanawiałem się nad zakupem od znajomego zimówek na 16" oryginałach BMW.... ale wpadło mi do głowy... coś innego... a gdyby kupić same opony?

Ile kosztuje przełożenie i czy to zdrowe na jednych felgach jeździć cały rok... I czy nie ma żadnych przeciwskazań do 17" cały rok? :)

Bo jakoś nawet w nowych autkach widzi się stalówki na zime...

Pozdrawiam

Opublikowano
Mozesz smiało jezdzic na jednych felgach ale musisz sie liczyc z wyzszą ceną zimówek i mozliwoscią uszkodzenia felg oraz np wżerami.
Opublikowano

zwsze zimą łatwiej uszkodzić felgę - zwłaszcza jak masz niski profil

jest ślisko i pełno dziur sie robi, więc chyba nie warto zmianiać samych opon ... chyba, że lans ponad wszystko :wink:

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

U mnie dziś napewno czas na zmiane, śnieg więc trzeba do garażu i wymienić(dobrze że ogrzewany).

Zwykłe stalówki więc zero lansu, liczy się komfort a wiadomo w zimie masa dziur więc najlepsze stalówy.

Opublikowano
Dzisiaj rano aura dopisała mały komentarz do naszej dyskusji: Lubin, Dolny Śląsk - śnieżek i -3 stopnie... Można i na letnich. Pozdrawiam
Opublikowano
Podobno w Warszawie pada,do mnie jeszcze nie dotarło.Do pracy i tak jeżdze POLONEZEM z przodu ma on FULDA DIADEM LINERO letnia,ale jeżdżę na niej juz chyba 2-3lata i jak narazie spoko w zimie.Z tyłu DEBICA NAVIGATOR i też jest spoko bo to całoroczna.A do swojej BMW jeszczę nie zakładam bo od soboty podobno duże ocieplenie 6-12 st C.
Opublikowano

ja wlasnie zbieram sie do zmiany, bo na polu juz bialo. 225 beda czekac na wiosne :mrgreen:

jeden miesiac nikogo nie zbawi i tej gumy az tak duzo sie nie zedrze. a przyjdzie co do czego i moga byc problemy ...

ja czekam na duuze sniegi z lodem bo czekaja na zalozenie oponki z kolcami :modlitwa:

Opublikowano

zmienilem przedwczoraj i dobrze, bo wczoraj bylem w poznaniu i warunki w dwie strony byly kiepskie.

lato mam na 18`, zima 16 calowe Borbety piecoramienne ale nie moge do nich wlozyc znaczkow BMW :( sa minimalnie mniejsze otwory w tych borbetach na znaczek... to jest taki wzor jak byl z oryginalow bmw do e38 wiec bylem pewny ze znaczek bedzie pasowal....

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

• Członkowie klubu
Opublikowano
ja czekam na duuze sniegi z lodem bo czekaja na zalozenie oponki z kolcami :modlitwa:

A gdzie Ty będziesz tym jeździł ?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

:norty: sa takie miejsca do ktorych jezdze (gory beskidy) tam droga jest biala lub jest na niej lod. oponki z kolcami wysmienicie sie tam spisuja, aczkolwiek kiedys jeszcze fiatem i po kraku jezdzilem troche :P

wogole jak ktos ma mozliwosc to polecam nawet sprobowac roznice sa kolosalne, auto na lodzie zachowuje sie jak na mokrej nawierzchni. super sprawa :mrgreen:

• Członkowie klubu
Opublikowano
A w Polsce można na kolcach jeździć ?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
A w Polsce można na kolcach jeździć ?

w polsce duzo rzeczy nie mozna.

a jezeli mam sie zakopac i z buta isc 8km do pierwszego gorala co ma traktor zeby mnie wyciagnal to sobie wole odkrecic pare srob i wlozyc dobre opony...

policja i tak tam nigdy nie jezdzi...