Skocz do zawartości

e46 325Ci LPG Brak komunikacji z silnikiem i skrzynia biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

BMW E46 325Ci 2003r. Jak w temacie brak komunikacji ze skrzynia i silnikiem. Tydzień temu na postoju pod światłami zapaliła się kontrolka „koło zębate z wykrzyknikiem w środku” auto ledwo można ruszyć z miejsca jak już się ruszy to jakoś idzie ale szału nie ma. Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy diagnostyka. I problemów zaczęło przybywać nie da się odczytać co boli skrzynie biegów, silnik tez nie chce nic powiedzieć.

Mieszkam w Holandii i nie znam tutaj żadnych speców a po wizytach w kilku warsztatach dowiedziałem się jednego: panie nie czyta błędów coś z elektryką. Ręce opadają. Nie jestem geniuszem żadnym ale może ma ktoś wiedze typu co można zmierzyć i jak w gnieździe OBD2 żeby wykluczyć problemy z okablowaniem. Jakiś schemat który pin z OBD łączy się z jakimś w sterowniku silnika? Lub jakie przekaźniki czy bezpieczniki mogę sprawdzić?

Ratujcie bo już nie mam pomysłu gdzie zawieźć to auto.

Edytowane przez polowek
...jesli bedziesz ja kochal ona to odwzajemni. BMW ta jedyna.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź bezpieczniki obok sterownika silnika, tam jest chyba 6 bezpieczników w takim klocku, trzeba go wypiąć i dopiero można odtworzyć żeby dobrać się do bezpieczników.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Dzięki za pomysł napewno sprawdzę po pracy. Nie dodałem bardzo ważnej informacji a mianowicie w aucie jest LPG czy może zakłócać komunikacje?
Opublikowano

Witajcie. Stał się cud. Odnalazłem gazownie wpiętą w pin 7 OBD2 po odłączeniu bezpiecznika od gazu wszystko czyta jak trzeba. Może się komuś kiedys przyda.

Dziękuje za chęci. Pozdrawiam