Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych użytkowników,

Od jakiegoś czasu mam problem z moją bumą… problem polega na tym, że podczas przyspieszania i wciśnięcia pedału gazu na 75-80% to z silnika wydobywa się Dźwiny odgłos, tak jakby puste dzwonienie.

Przeszukałem internet i niestety nie znalazłem takiego tematu. Ktoś się spotkał z takim przypadkiem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesteś pewien, że to z silnika, a nie odgłos z wydechu ? Nie ma problemu z mocą na wysokich obrotach ?
Opublikowano

To jest z pewnością z silnika, na biegu jałowym nie ma takiego problemu przy gazowaniu. Dodam ze potrafi szarpnąć losowo co 200-300km na niskich obrotach.

Przejechane 401k wiec pewnie może być wszystko :shock:

Opublikowano

Mała aktualizacja

Dźwięk ten jak napisałem wyżej, pojawia się przy wciśnięciu gazu na 80% ALE! Normalnie to gdy tylko usłyszałem ten dźwięk to odpuszczałem gaz, dzisiaj trzymałem do końca i zauważyłem ze dzieje się tak od 2k do 2.5k obrotów, potem ustaje.

Opublikowano
Mała aktualizacja

Dźwięk ten jak napisałem wyżej, pojawia się przy wciśnięciu gazu na 80% ALE! Normalnie to gdy tylko usłyszałem ten dźwięk to odpuszczałem gaz, dzisiaj trzymałem do końca i zauważyłem ze dzieje się tak od 2k do 2.5k obrotów, potem ustaje.

Przy przyspieszaniu pod obciążeniem słychać grzechot ? Dzwonienie. .. nie wiem jak to ująć. To by były wtryskiwacze. Bo na luzie tego nie ma. Ale dodałeś że w pewnym zakresie obrotów a potem kręcisz wyżej i dźwięk znika , hmmm. Może coś się odkręciło? Jakaś śruba, blacha, uchwyt może poduszka luźna?

Opublikowano

Wszystko wydaje się być sztywne. Poduszka… może to brzmieć naprawdę głupio ale nawet nie wiem gdzie jest, jutro wizyta u doktora, zobaczymy co powie.

Zbliża mi się wyjazd 1.5k, mam nadzieje, że dojedzie cała i zdrowa.