Skocz do zawartości

E39 pobór prądu, szwankujący zamek i szyby - moduł komfortu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Ostatnio kiedy moje E39 miało okazję postać trochę dłużej bez jazdy, zauważyłem że rozładowuje się akumulator. Byłem z tym u elektryka i zdiagnozował że światła wewnętrzne i zamek centralny kradnie prąd. Generalnie elektryk stawiał że może to być coś z modułem komfortu i miał się podpytać kolegi co zna się na BMW jednak temat później ucichł a ja nie mam teraz czasu jeździć na diagnozy dlatego w wolnym czasie chciałbym sam posprawdzać kilka rzeczy, być może uda mi się tą sprawę załatwić samodzielnie.

Objawy jakie mam:

-zamek centralny nie działa tzn zamykanie z środka przyciskiem działa na wszystkie drzwi oprócz tych od kierowcy i jednocześnie przekręcając kluczyk od kierowcy nie zamyka się reszta drzwi (czasami to działa, teraz jak są niższe temperatury to nawet często działa :P)

-od strony kierowcy szwankuje sterowanie szybami a także ustawianie lusterka (raz działa, raz nie, raz tylko od kierowcy, raz na wszystkie szyby)

-od czasu do czasu zdarza się nawet że przy próbie odsuwania szyby przestawia mi się lusterko :shock:

-stwierdzony nadmierny pobór prądu na zamku centralnym i oświetleniu wewnętrznym

-aktualnie przy odłączonych światłach bez zapłonu akumulator trzyma, natomiast jak zostawię kluczyk w stacyjce to po nocy akumulator całkowicie rozładowany

-gniazdo zapalniczki działa tylko przez sekundę po podłączeniu

Macie jakieś sugestie w czym jest problem, co można sprawdzić? Mam kabel od INPY chociaż wydaje mi się że z częściami modułów nie chciał się połączyć (być może to również kwestia tego lub innego modułu?)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zajrzyj do wtyczki wiązki drzwi kierowcy, na słupku A koło ogranicznika drzwi, może tam być zielono.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dokładnie. Szukaj uszkodzonych przewodów. Kolega w zeszłym tego miał podobnie. W bagażniku lewarek kulał się luzem i przetarł kable. Sprawdzaj drzwi, klapę, bagażnik. Wszystkie połączenia i miejsca gdzie kable się łamią (jak pisał przedmówca)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dobra udało mi się w końcu sprawdzić tą wtyczkę i wygląda jak nowa, na wszelki wypadek przeczysciłem WD40 ale działa tak samo jak wcześniej tzn raz łączy a raz nie (w zimnych temperaturach częściej łączy). Mogę coś jeszcze sprawdzić? Mam kabel diagnostyczny może to mi da lepszy pogląd na działanie elektryki?
Opublikowano
Tak za Twoje usterki odpowiada moduł komfortu. Zdemontuj schowek, wyciągnij moduł ten biały i zdemontuj obudowę, może zawilgotniały. Może coś zobaczysz gołym okiem. Warto spróbować.