Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam bmw z 2010r prawdopodobnie mam nawigacje cic mid biznes Vin: WBAPG11010E434085 . Chciałbym zmienić w niej język na polski i wgrać aktualną mapę. Czy byłby ktoś w stanie mi pomóc krok po kroku ?

Aktualna wersja nawigacji Road Map Europe Motion 2010

ECE Bmw Group 1010922011.0.11

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, masz navi CIC MID czyli Businessa. Co do mapy nie ma problemu. Sciagasz MOTION najlepiej WEST, bo tydzien temu wyszla na rok 2023. EAST nie ma jeszcze dostepnej nigdzie, wiec jest z 2021. Polska jest na obu, ale różnią się innymi panstawami.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=91&t=364232&sid=7f3287ecef3621ce184ba27326baa4f4

Potrzebujesz jeszcze kabla i np darmowego bmwAICoder do wygenerowaniu kodu FSC, ktory pozwoli ci zaktualizowac mapę.

Bez kabla i podstaw z kodowania np NCS expert nie dopiszesz tez Polskiego. Z Polskim moze byc tez u ciebie lipa z racji daty produkcji auta. Zostało zrobione w 03/2010, czyli moze wymagać aktualizacji oprogramowania KOMBI lub/i CIC. Jesli po ustawieniu Polskiego, pojawi sie na chwile lub wcale to trzeba zrobic aktualizacje, ale tego bym juz w domowych warunkach nie robił, szczegolnie w przypadku CIC.

Opublikowano

Nawet z aktualizacją mapy jest problem bo zbyt stary soft nie generuje pliku do kodu FSC. A nawet jak uda się wygenerować z VINu to nawigacja nie widzi nośnika z mapą. Przerabiam to właśnie u siebie i pozostaje podjechać do kogoś kto ogarnia ICOM, zrobić aktualizację sterowników i dopiero wgrywać najnowsze mapy + język polski.

Niedaleko mnie gość chce za full opcję 600zł, wszystkie sterowniki w aucie + mapy 2022 do CIC Professional. Nie wiem dużo, mało?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z CIC pro tak jest jak napisales z aktualuzacjami. Nie rusza przez USB jak nie masz nowego firmwaru. Update map zrobisz, ale tylko przez DVD, a ostatnia wersja na DVD byla z 2020, wiec kiepsko aktualna.

600zl niemam pojecia. Osobiscie szukalbym jak najtaniej kogos z ICOM, kto by mi zrobil tylko CIC i KOMBI. Resztę ogarnialbym sam. Aktualizacja oprogramowania w przypadku reszty sterownikow nic nie wnosi, chyba, ze ktos ma jakąs inna wiedzę.