Skocz do zawartości

E46 - 320d 150 koni | Awaria dmuchawy (klimatronik)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów :)

Jak w temacie mam problem z nawiewem/dmuchawą, a mianowicie dmuchawa się "zacina" tzn. gdy włączę po nocy klimatronik (max obroty na szybę przednią) dmuchawa działa jednakże jeśli kliknę AUTO aby sama sobie dostosowała obroty nie zawsze, ale często dmuchawa po prostu się wyłącza. Panel działa, a dmuchawa jakby zdechła. Zmiana mocy nawiewu nic nie daje i nadal nie reaguje. Zmiana ustawień (twarz, nogi, szyba) działa bez zarzutu gdyż słyszę jak się przestawia wewnątrz. Jak wyłączę całkowicie nawiew na jakiś czas i włączę za 20-30 min to z reguły ruszy ponownie, ale nie zawsze. Byłem z tym u mechanika, stwierdził że jest przepięcie na silniku dmuchawy. Skasował 500 zł, silnik dmuchawy wymienił, a problem nadal pozostał.

Myślę, że może być to wina "jeża" jednak chce się upewnić czy może ktoś miał podobny problem i wtedy podjąć odpowiednie działania.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko wskazuje na jeża, obroty dmuchawy czasem falują?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Czasami słychać, że falują delikatnie, ale to na AUTO tak dzieje chyba tak? Że chwilę falują i już potem normalnie? Czy się mylę?

Dziś rano już dmuchawa zdechła, nawet się nie załączyła jak zwykle rano.

Dzięki za odpowiedź :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak zmienia się wskazanie siły nadmuchu przy auto to takie falowanie jest normalne, jak nie zmienia się to nie. Najlepiej weryfikować przy ręcznie wybranej sile nadmuchu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.