Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Mam problem w swoim samochodzie - znajomy elektryk nie potraił pomóc więc zwracam się z prośbą o pomoc tu.

Przestał mi działać centralny zamek w e36 '91, na początku nie działał tylko momentami - teraz kaplica:( Równoczesnie przestało działać podświetlenie wnętrza przy otwartych drzwiach. Wszystkie siłowniki są ok, działają po podłączeniu na krótko, byłem na szrocie i podmieniłem centralkę - żadnych zmian:( Pomocy co jeszcze sprawdzić? Bezpieczniki też są ok.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Równoczesnie przestało działać podświetlenie wnętrza przy otwartych drzwiach.

Kompletnie się na tym nie znam :wink: ale tak sobie myślę, że skoro nie ma też przy okazji oświetlenia wewnątrz, to pewnie padł jakiś czujnik zamkniętych drzwi.

Jest taki w zamku przymocowanym do słupka (nie drzwi).

Tylko nie wiem czy jest też w innych wersjach nadwozia niż dwoje drzwi...

No i poSZUKAJ w Forum - o problemach z centralnym trochę było...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

W sedanie w przednich drzwiach wylączniki są też w części zamka na słupku, tylne drzwi mają wyłączniki na karoserii ( łatwo je zobaczyć ).

Posprawdzaj czy do centralki dochodzi zasilanie, może brakuje masy, może masz gdześ zwarcie.... np tylna klapa ( połączenie karoserii i klapy ) tam ta wiązka przewodów jest mozno narażona na uszkodzenie...

Nie napisałeś czy masz centralny sterowany pilotem?? czy tylko z kluczyka... możliwości jest dużo.....

Pozdrawiam.

Opublikowano
Wg. mnie czujnik zamknięcia dżwi zgubił mase, albo kabelek się poluzował. Odkręć wszystkie 4 czujniki zamknięcia dżwi, przeczyść papierem ściernym z rdzy miejsce wkręcenia, sprawdź kabelki. Na próbę możesz sprawdzić dotykając kabelkiem odsłoniętej części karoserji czy zaświeci się lampka. Nie wiem czy w BMW praca centralnego jest uzależniona od czujników zamknięcia dżwi.
Opublikowano
u mnie z kolei nie otwiera sie kluczykiem bagaznik za to z centralki nie ma problemu,troche mnie to denerwuje bo jak chce tylko bagaznik otworzyc to musze z centralnego otwierac
bede mogl wyprzedzac
Opublikowano

Kolego Fender mam to samo nie moge otworzyc centralem bagaznika i nie wiem co jest.

Natomiast moge otworzyc bagaznikiem wszystko i oczywiscie zamknac

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano
kolego Freestyler tzn.u mnie jest na odwrot,ja moge otworzyc bagaznik ale otwierajac drzwi z centralnego bo mechanicznie kluczykiem bagaznika nie otworze i to mnie :evil: bo zeby sie dostac tylko do bagaznika , to musze drzwi z centralki otwierac.Nie wiem co to moze byc ale chyba ta wkladka jest zwalona bo nieraz jest tak ze sie uda kluczyk przekrecic w zamku a potem znowu nie idzie go przekrecic a przekreca sie tylko raz na sto razy prob :twisted:
bede mogl wyprzedzac
Opublikowano

A czy masz moze jakis pomysl na moj problem :?:

Z bagaznika otworze wszystko i zamkne oczywiscie,natomiast z centrala dokladnie z drzwi nie moge otworzyc bagaznika :(

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano

Z bagaznika otworze wszystko i zamkne oczywiscie,natomiast z centrala dokladnie z drzwi nie moge otworzyc bagaznika :(

Widze ze to jakas plaga bo ja mam podobna sytuacje jak freestyler.Rozjasnie problem ale nie fachowo bo nie wiem jak sie to nazywa.W moim przypadku w tylnej klapie urwał sie jakis "bolec" :? czy cos w tym stylu ,ktory powoduje ze klapa sie z centralnego nie chce otwierac.Zwiazane jest to z mechanika a nie z elektronika.Pytałem juz ile kosztuje naprawa-u mnie ok. 400zyli :roll: :roll: :roll:

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano

Prawdopodobnie masz uszkodzenie mechaniczne.Jeżeli wiesz jak działa central to bedziesz wiedział gdzie szukać.Jak napisał kolega wyżej, urwał Ci się jakiś "bolec"

Opublikowano
No dobra-spradzilem :lol: .Dokładnie to nie jest jakis "bolec" tylko taki malutki siłownik ze ślimacznicą -albo padło jedno albo drugie.Jeżeli nie swiecie Wam sie dodatkowo lampka w bagażniku to na 100% jest to sprawa silownika.Niestety nogi podemna sie dzis ugieły bo takie gówienko troche kosztuje :roll:

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!