Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam pewien problem gdzie tak naprawdę nie mogę złapać żadnego punktu zaczepienia, mianowicie chodzi o to jak poradzić sobie z grzaniem świec które przy około >+5'C grzeją dosłownie na mniej niż sekundę (trzeba kręcić kluczykiem z 3x) zanim zapali nie pytając, a przy <+3'C i w dół świece potrafią za pierwszym przekręceniem kluczyka dogrzać się przez parę sekund i silnik zapala bez problemu
Opublikowano

Pewien starszy mechanik, który widział niejednego diesla mówił że w naszym klimacie (o ile nie ma mrozów -10 lub lepiej) SPRAWNY dieselek powinien radzić sobie z minimalnym grzaniem świecami nie pierwszej młodości przed odpaleniem lub wręcz bez niego.

Jeśli musisz kręcić tak długo, przyczyny szukałbym również gdzie indziej, nie tylko wokół świec i ich sterowania.

Może np. komp auta dostaje złe dane odnośnie temperatury?

Jaki realny nalot ma Twój silnik i na jakich olejach był męczony? 500k, 700k?

Przy autach z dieslami grupy VAG czasem zapominałem podgrzać i zapalały normalnie, z lekkim kaszlem. Nigdy nie kręciłem dłużej niż sekundę przy temperaturach w okolicy 0 stopni.

Z kolei M57 zaskakuje zimą w pół sekundy, po sekundowym podgrzaniu świecami. Mowa o temperaturach rzędu -5 do +2 stopni.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

M57N, nie m57, który masz ma całkowicie inny układ grzania świec, kontrolka nic nie oznacza, dogrzewa po rozruchu do osiągnięcia określonej temperatury przez silnik.

Co do m47 z tematu błędy i test pompy vp44 w ista.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.