Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie , próbowałem poszukać jakiś informacji na forum lecz z mizernym skutkiem więc po prostu zapytam tutaj może ktoś mi da jakąś wskazówkę . Otóż około 800km temu została wymieniona u mnie całą pokrywa zaworów z uszczelkami itd. zauważyłem po pierwszych 350-400km że znowu śmierdzi olejem i lekko dymi tak jak to miało miejsce wcześniej , później problem ustał i znowu dziś dokładnie w tym samym miejscu po okolu 350-400km znów smród oleju i dymek , później już powrót do domu i spokój . Czy możliwe że jakieś resztki starego oleju który wyciekał zalegają gdzieś jeszcze na dpf, wydechu i się dopalają ? Myślałem też że może gdy wypala się DPF to czuć ten smród bardziej bo gdzieś tam jeszcze coś zalega . Ile może trwać dopalanie takich starych wycieków ? Nie wiem czy martwić się na zaś i szukać nowych wycieków czy może po prostu jeszcze coś się dopala . Jeśli ktokolwiek miał podobną sytuację byłbym wdzięczny za wskazówki . Dzięki i Pozdrawiam :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest szansa ze olej się dopala. U kolegi trwało to 1000km, ale też dwa razy wymieniał pokrywe...
Opublikowano

Ale to nic prostszego aby to sprawdzić, można to zrobić w białej koszuli nawet.

Zawsze kapie z samego końca nad DPF, ponieważ silnik jest nachylony w stronę pasażera oraz do tyłu... Wystarczy włożyć dłoń i delikatnie wyczuć łączenie pokrywy z głowicą, poniżej jest taki harakterystyczny uskok, jeśli to miejsce będzie czyste bez oleju pokrywa będzie szczelna, no chyba że gdzieś indziej puściło, ale raczej to tam bywa problem...

Opublikowano

Ile może trwać dopalanie takich starych wycieków ? Nie wiem czy martwić się na zaś i szukać nowych wycieków czy może po prostu jeszcze coś się dopala

Czemu przed i po robocie nie umyli Ci silnika tylko kazali się męczyć i czekać aż się wypali :duh:

Szukając swego czasu wycieku mój mechanik zaczął od umycia silnika.

Okazało się, że to nie pokrywa ale o-ring 11 12 8 510 539 do wlewu oleju narobił takie spustoszenie. Naprawa za 30 zł i silnik suchy do dziś :D

Opublikowano
Dokładnie tak się często dzieje, najlepiej zacząć od tego oringu pod szyjką wlewu oleju, ale w tym przypadku gdy pokrywa jest nowa tam powinno być ok.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Kolega Gienio pewnie dalej obserwuje :D

Przedwczoraj poszedł mi dym spod maski. Zbiegło się to z wypalaniem dpf więc temp. była wysoka.

Wstępna diagnoza to do wymiany pokrywa zaworów.

Jestem jakieś 400-500 km po akcji wymiany 2x chłodniczki i zastanawiam się czy to może mieć jakiś związek.

Zaraz po odebraniu z ASO auta czułem rano po odpaleniu zapach spalin w kabinie. Teraz dochodzi olej lejący się z góry po dpf.

Czy możecie mi podpowiedzieć jakie czesci są potrzebne do tej naprawy ???

Pokrywa ori czy jakiś zamiennik ? Uszczelki, podkładki itd

Auto ma 145 tkm przebiegu i zaczyna się sypać