Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W aucie wyskoczyl mi czerwony check i napis restraint systems faulty z symbolem poduszki powietrznej i pasów bezpieczeństwa.

Po podpięciu kompa w bimmer tools pojawił się szereg błędów: A0B5, E1CD, A8C4, E717, E71A, E71B, E720, A559, A56F, A3AD, A3AE, 93FB, 93AE. Wszystkie błędy skasowałem i na razie przez 30 km przejechanych nie wróciły. Zastanawiam się czy nie jest to od akumulatora? Na zgaszonym silniku mam napięcie 11,9 V, a w trakcie jazdy waha się w granicach 14,5-14,8 V. Dodatkowo miałem taką dziwna sytuację: średnia prędkość w kompie była zawsze w okolicach 53 km/h przez ostatnie prawie 8 tys km. Nie kasowałem jej a z tydzień temu pojawiła się 47 nie wiedzieć czemu. Teraz sprawdziłem i przed skasowaniem błędów była 47, a po skasowaniu wróciła na 53. Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Znalazłem takie kody błędów:

A0B5 - CAS: Fault, road speed signal

E1CD - ?

A8C4 - zapisany w pamięci od spalonej żarówki

E717, E71A, E71B, E720 - coś od klimatyzacji

A559 - Instrument cluster: Power supply has been switched off

A56F - Message incorrect (status emergency call, 0x2C3), receiver KOMBI, transmitter CBX-ECALL

A3AD, A3AE - Message (engine data, 0x1D0) faulty, receiver KOMBI, transmitter DME-DDE

93FB - No message (vehicle speed) from DSC, ACSM receiver / MRS5, DSC transmitter

93AE - MRS: Head restraint, left ?

Ktoś coś pomoże? Czy to może mieć związek z napięciem akumulatora czy szukać gdzie indziej?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No bład od poduszek powoduje ten ostatni. Cos jest z tą poducha nie tak.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nowy akumulator ma 12,6V. Slaby ma 12V, wiec odpowiedź sama sie nasuwa.

Ładowanie tak wysokim napieciem też mowi, ze to już padaka. 14,8V ładowanie to dla AGM już dużo, ale nie ma to nic wspólnego z błedem poduszki.