Skocz do zawartości

Brak podswietlenia wskaźnika prędkości i obrotów

Tarnix

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć kupiłem niedawno auto. Zauważyłem że w dzień nie mam podswietlenia wskaznikow prędkościomierza i obrotów ( też nie zawsze - czasem jest normalne białe). W nocy jest ok wskazowki świeca się na czerwono. Czy da się to jakoś regulować w menu? Czy to jest jakaś usterka

Zdjecie: https://drive.google.com/file/d/1hud4lujf68WHXrph_CRWeFA5qjfND2r_/view?usp=sharing

Cześć kupiłem niedawno auto. Zauważyłem że w dzień nie mam podswietlenia wskaznikow prędkościomierza i obrotów ( też nie zawsze - czasem jest normalne białe). W nocy jest ok wskazowki świeca się na czerwono. Czy da się to jakoś regulować w menu? Czy to jest jakaś usterka

Zdjecie: https://drive.google.com/file/d/1hud4lujf68WHXrph_CRWeFA5qjfND2r_/view?usp=sharing

Może spróbuj zobaczyć jak działają zegary na zmiany pokrętłem jasności wskaźników - na twoim zdjęciu widoczne w lewym dolnym rogu.

BMW THE1 F40 120d - M Sport, Skyscraper Grey (2022)

Odebrany! https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=229&t=395918

icon1.png

własnie to reaguje dobrze :), mysle bardziej w kierunku konfiguracji samych wskaźników...

Więc będzie to pewnie zależne od czujnika światła. Nie wiem czy coś takiego jest kalibrowalne w ASO czy może po podłączeniu pod komputer.

BMW THE1 F40 120d - M Sport, Skyscraper Grey (2022)

Odebrany! https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=229&t=395918

icon1.png

• 2 miesiące temu...

Mam ten sam problem u siebie w aucie, i w drugiej jedynce takiej samej było to samo. W tamtej niby naprawili wymieniając całe zegary, i skasowali za to chyba 1500 zł + serwis, żeby to zdiagnozować.

Ostatnio stało się tu w mojej i dzwoniłem, że mam ten sam problem, żeby to naprawili to powiedzieli mi żebym przyjechał na serwis diagnostyczny za 1200 zł chyba i dopiero po tym będą mogli stwierdzić, co mogą wymienić mimo, że stało się to w takim samym aucie w tej samej firmie na przełomie 2 miesięcy...

Udało Ci się jakoś rozwiązać ten problem?

Mam ten sam problem u siebie w aucie, i w drugiej jedynce takiej samej było to samo. W tamtej niby naprawili wymieniając całe zegary, i skasowali za to chyba 1500 zł + serwis, żeby to zdiagnozować.

Ostatnio stało się tu w mojej i dzwoniłem, że mam ten sam problem, żeby to naprawili to powiedzieli mi żebym przyjechał na serwis diagnostyczny za 1200 zł chyba i dopiero po tym będą mogli stwierdzić, co mogą wymienić mimo, że stało się to w takim samym aucie w tej samej firmie na przełomie 2 miesięcy...

Udało Ci się jakoś rozwiązać ten problem?

A gwarancja? Chhyba wszystkie wyprodukowane F40 sa jeszcze na gwarancji...

A gwarancja? Chhyba wszystkie wyprodukowane F40 sa jeszcze na gwarancji...
Mam z 2019 roku, ale i tak powiedzieli, że na takie rzeczy to są 2 lata gwarancji...

dokładnie, F40 nie jest już wcale takie świeże :lol: 4 lata mineły szybciutko, zaraz jakieś liftingi wpadną,

w polsce jest 24 miesiące rękojmi/gwarancji, jeżeli ktoś nie ma dokupionego pakietu naprawczego (+1 rok 1100 PLN, +2 lata 2400 PLN, +3 lata 7500 PLN), niestety musi wyłożyć z własnej kieszeni :cry2:

• 2 tygodnie później...
Niestety nie działają mi nadal. Na minus tak się to pogorszyło, że w ogole juz w dzień nie ma podswietlenia wskaźników na liczniku. Postaram się zdemontować licznik jak znajde sposób i zobaczyć co z nim może być nie tak od strony elektroniki.

• 2 miesiące temu...
Sprawa wyglada następująco. Dostałem się do licznika, na pewno jest w nim problem. Udało mi się zakupić tanim kosztem na olx inny używany i podświetlenie działa. Jedyny problem mam z brakiem dzwięku migaczy, ale myślę ze po prostu trzeba go sparować z autem. Odezwe się jak podjadę na serwis. Chyba, że ktoś z was wie jak sparować go z samochodem, i zaktualizować przebieg ze sterownika samochodu do licznika, aby był oryginalny?