Skocz do zawartości

[E36] Montaż sztywnego dachu w Cabrio - HARDTOP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładam osobny temat , bo jak już wiadomo kupiłem Hardtop , ale nigdy nie miałem doczynienia ze sztywnym dachem i mam kilka pytań technicznych :?:

A sprawa wygląda tak:

Wiadomo że aby zamontować hardtop należy softtop czyli miekki dach złożyć , tak jak byśmy chcieli jezdzić z otwartym dachem. Następnie zakładamy Hardtop , najpierw blokujemy 2 tylne zatrzaski te które są pod światełkami w tylnych słupkach, potem całość dociągamy wajhą z przodu . Miękki dach przed tą czynnością konserwujemy na zimę. I tutaj pojawia się moje pytanie/niejasność :?: :

Otóż słyszałem że podobno na zimę powinno się wyciągnąć z miękiego dachu tylną szybę. Jest ona mocowana na suwaku, takim jak przy ubraniach. Szyba ta po złożeniu dachu do schowka jak zgięta cały czas na pół i podobno przy dużych mrozach mogłaby pęknąć. Nie wiem czy to jest prawda. Gość od którego kupiłem Hardtop powiedział że on 2 sezony przejezdziłz Hardtopem bez wyciągania szyby i było OK. Mówił też że po kilku latach zamek w tej miekkiej szybie brudzi się od kurzu itp i cieżko jest go rozsunąć , jak i zasunąc potem bez jego uszkodzenia . Noi teraz nie wiem co robić, czy próbować jakoś wyciągnąć miekką szybe czy zlożyćdach jak jest i na to założyć hardtop :?:

Mam instrukcje obsługi do cabrio i jest tam o hardtopie coś napisane , ale ja po niemiecku niht ferszteje :mrgreen:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
To wklej to czego nie jarzysz z instrukcji niemieckiej - sie przetlumaczy :)

oki zrobie zdjecia 2 stron instrukcji i jak możesz to przetłumacz to tak mniej wiecej :D

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

oto co jest napisane w instrukcji:

także zimą jeżeli ew. stale kozysta sie z dachu hardtop nie trzeba demontowac dachu skaldanego. zanim skaldany dach z tkaniny zostanie schowany w pojemniku musi on być absolutnie suchy aby nie powstaly plamy od wody i plesni.

do nalozenia i zdjecia potrzeba dowch osob. prosimy o zachowanie przy tym najwiekszej ostroznosci aby nie zadrapac lakieru i nie uszkodzic nadwozia oraz dachu hardtop.

dla latwiejszego nakaldania i zdejmowania dachu hadtop moga Panstwo nabyc u dilera BMW specjalnie skonstruowany zurawik do dachu hardtop.

nakaldanie:

opuscic boczne szyby i ew. zdjac antene pretowa aby jej nie uszkodzic

w samochodach z recznie poruszanym dachem skladanym odryglowac pokrywe pojemnika tego dachu, wzgl. w samochodach z elektrycznie poruszanym dache skaldanym przyciskiem uruchamianai dachu otworzyc nieco pokrywe pojemnika dachu

z obu tron zdjac zaslepki i z powrotem zamknac pokrywe pojemnika dachu skaldanego

przed nalozeniem dachu hartop trzeba odchylic w nim dol oslony ponizej lamp oswietlenia wnetrza i odchylic dzwignie ryglowania.

w dwie osoby nalezy nalozyc dach hartop na gniazda

dzwignie ryglowania z tylu nalezy zablokowac dociskajac je az do oporu zalozonego za okladzina

podobnie jak w przypadku skaldania dachu z tkaniny odchylic wewnatrz uchwyt ryglowania i obracajac go zaryglowac dach hartop z przdu az do uslyszenia odglosu zamka

!!! nie nalzey chwytac dachu hardtop za uszczelki. uszczelki prze nieuwage przemeiszczone albo wysuniete sa powodem nieszczelnosci

zdejmowanie:

tak jak nakładanie ale w odwrotnej kolejnosci

jesli jest pare bledów to sorki ale przepisywalem :hand:

...tylko BMW
Opublikowano
moga Panstwo nabyc u dilera BMW specjalnie skonstruowany zurawik do dachu hardtop.

ale o cenie nie wspomnieli ... :mrgreen:

widziałęm cośtakiego na Ebay.de cena ok 50-60 Eur

P.S. Rorafalki , wielkie dzieki za przepisanie polskiej instrukcji :cool2: , nic nie wspominali o wyciąganiu na zimie miekkiej szyby, wiec chyba nie bede jej ruszac.

Ciakaw jestem jeszcze co sie stanie w samochodize z elektryczna wersja dachu , gdy po założeniu hardtopa nacisnę guzik Otwieranie/Zamykanie dachu :?:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

Opublikowano

Nie ma problemu, dobrze że się przyda :8) (mam całą instrukcję - ściągnąłem z sieci więc jakby coś...)

Wracając do szyby: jestem ciekawy czy niemieccy inzynierowie przewidzieli warunki panujące zima w Polsce :shock:

A z tym podnisnikiem - to już naprawdę lekka przesada, homo-sapiens ma chwytne ręce i przeciwstawny kciuk dlatego uważam że ma predyspozycje by móc to zrobić samemu :mrgreen:

...tylko BMW
Opublikowano
Nie ma problemu, dobrze że się przyda :8) (mam całą instrukcję - ściągnąłem z sieci więc jakby coś...)

Wracając do szyby: jestem ciekawy czy niemieccy inzynierowie przewidzieli warunki panujące zima w Polsce :shock:

A z tym podnisnikiem - to już naprawdę lekka przesada, homo-sapiens ma chwytne ręce i przeciwstawny kciuk dlatego uważam że ma predyspozycje by móc to zrobić samemu :mrgreen:

montaż hardtopa w 2 osoby razem ze złozeniem miekkiego dachu i założeniem twardego trwa ok. 1,5 minuty więc chyba trzeba być upośledzonym żeby kupować do tego jakieś żurawie, albo jechać do ASO.

P.S. Skąd ściagnąłeś tą instrukcje po polsku ??

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

Opublikowano

nie pamiętam :doh: ale jak coś moge podesłać na e-mail, podaj adres (lub na priv.) to wyślę. Ściągnąłem jak .rar ale teraz to są zdjątka, ok. 240 :jawdrop:

całkiem sporo czytania, a treść :cool2: (no może nie wszystko), o OBC jest sporo oraz innych użytkowych. To jest instrukcja do E36 (nie mylić z zrób to sam)

...tylko BMW
Opublikowano (edytowane)
nie pamiętam :doh: ale jak coś moge podesłać na e-mail, podaj adres (lub na priv.) to wyślę. Ściągnąłem jak .rar ale teraz to są zdjątka, ok. 240 :jawdrop:

całkiem sporo czytania, a treść :cool2: (no może nie wszystko), o OBC jest sporo oraz innych użytkowych. To jest instrukcja do E36 (nie mylić z zrób to sam)

Rorafalki dostałem instrukcje, wielkie dzieki :modlitwa: :cool2:

Edytowane przez KUJON

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

Opublikowano

Ciakaw jestem jeszcze co sie stanie w samochodize z elektryczna wersja dachu , gdy po założeniu hardtopa nacisnę guzik Otwieranie/Zamykanie dachu :?:

Nic sie nie stanie - dbaja o to cztery mikroprzelaczniki - dwa w krawedzi dachu nad przednia szyba i dwa przy mocowaniu dachu do nadwozia. Jesli sa one zwarte wciskanie przycisku otw/zamykania nic nie daje. Tak jest w E30 wprawdzie, ale jestem pewien, ze tak samo jest i w E36.

Opublikowano

Nic sie nie stanie - dbaja o to cztery mikroprzelaczniki - dwa w krawedzi dachu nad przednia szyba i dwa przy mocowaniu dachu do nadwozia. Jesli sa one zwarte wciskanie przycisku otw/zamykania nic nie daje. Tak jest w E30 wprawdzie, ale jestem pewien, ze tak samo jest i w E36.

na taką włąsnie odpowiedz liczyłem :) , po pracy spróbuje zrobić test :8)

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

Opublikowano

Rorafalki dostałem instrukcje, wielkie dzieki :modlitwa: :cool2:

sin problema Amigos :wink:

...tylko BMW
  • 7 lat później...