Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Poszukuję odpowiedzi, czemu jak zmieniam w INPA obroty biegu jałowego i je zapisuję, bo jest taki klawisz, to wpisuje się to do pamięci sterownika ale tylko na jakiś czas. Załóżmy że z dnia na dzień sterownik nie pamięta już nowych ustawień i wraca do tych "fabrycznych".

Czytająć najprzeróżniejsze wątki oraz oglądająć filmiki na YT, nigdzie nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi czym zmienić te obroty, żeby było na zawsze, awsze, awsze. Trafiłem co prowda na wypowiedź, iż DISem da radę to zrobić, ale przed zakupem kolejnego interfejsu tylko do tego celu - ENET RJ45 OBD2 też bym chciał potwierdzenia, czy to się uda czy tylko kupię kolejny interfejs i zostanę się z problemem, bo może to jest wina jakiegoś braku/zaniku podtrzymania pamięci sterownika silnika w moim aucie?

E91 Turing 2008 N43.

A obroty chcę zwiększyć z tych niskich ok. 620 do ok. 720, ponieważ nie jestem pozbawiony problemu niskiego ciśnienia oleju gdy jego temperatura dochodzi do 110 i ciśnienie czasami na wolnych jak spadnie poniżej 2000hPa, to załapie blokadę i zawór przestaje je regulować i jest cały czas na wartości ok 4500hPa no i ta czerwona konewka się świeci aż do skasowania błędu i wyłączenia i włączenia silnika.

Dziękuję z góry za naprowadzenie lub utwierdzenie.

• 1 rok później...
Opublikowano

No to dla potomnych, obroty biegu jałowego na awsze, awsze można między innymi zmieniać ISTĄ D. Znalezione przy okazji i wypraktykowane.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Napraw samochód, a nie zwiekszaj obrotów.

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano

Naprawiłem. I to już dawno temu.

A dodaję dla innych informację jak można na stałe sobie zmienić obroty, zgodnie z zadanym przez siebie pytaniem gdy byłem w potrzebie (patrz data zadania pytania), na które nikt mi nie pomógł i sam do tego, przypadkiem bo przypadkiem, ale doszedłem. I jak to na forum, nie indoktrynuję i polecam tylko dzielę się swoją wiedzą żeby inni nie musieli szukać jak ja musiałem.

Miłego dzionka kolego lukaszewski.

• 5 tygodni później...