Skocz do zawartości

Szary Ekran Navi 16:9 e39

MagicznyAdam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pacjent to e39. Od kupna auta na ekranie nie wyświetlało się nic. Cały czas ekran świeci na szaro/biało.

Radio gra bez problemu ( tuner oddawany do naprawy), czytnik DVD również oddany do naprawy i teoretycznie działa, tuner TV podmieniony na inny również brak zmian

Sprawdzałem również taśmę w ekranie ale jest wpięta w kostki.

Próbowałem podmienić kostkę niebieską z Tunera TV do DVD jednak bez sukcesu

Jakie macie pomysły ?

Proszę o pomoc :)

Logo na starcie też się nie pojawia ? Jak odepniesz TV i czytnik to masz ekran biały czy czarny ?

Logo się nie pojawia. Po odpięciu TV i czytnika nadal taki ekran jakby się podświetlał ale nic nie pokazuje

Widać ze się podświetla jednak nie jest czarny całkowicie jak przy zgaszonym aucie.

Po kombinowaniu z tą taśmą jest ciut ciemniejszy niż był wcześniej ale być może to kwestia światła z zewnątrz bo robiłem to o różnych porach

• 2 tygodnie później...
Jak już założysz, że ten zaliczył zgon, możesz na koniec wrzucić software, najlepiej w wersji OEM.

sprawa wygląda następująco. Podmieniłem monitor ze swojej e39 do e38, monitor nie odpalił.

Po podmianie monitora z e38 pojawił się w e39 komunikat na monitorze: Wymagane wgranie software. Włóż płytę do napędu CD-ROM

Skutkuje to że mam uwalony monitor, kupuje więc nowy monitor i moje pytanie jest takie:

Czy będę musiał wgrywać jakiś soft po zmianie monitora na nowy czy będzie to plug&play i wszystko będzie chodzi?

Skąd wgrać sobie soft/OEM jak znaleźć co powinno być. dodam że mam Navi MK3

• Zasłużeni forumowicze
Pojawił się komunikat, bo część softu jest w czytniku, a część w monitorze i wygląda, że się różnią więc jest jakiś konflikt. Zanim kupisz kolejny wgraj ten software. Znajdziesz pewnie na jakimś chomiku, ewentualnie stare tematy na forach, bo teraz mało komu to potrzebne.

Pojawił się komunikat, bo część softu jest w czytniku, a część w monitorze i wygląda, że się różnią więc jest jakiś konflikt. Zanim kupisz kolejny wgraj ten software. Znajdziesz pewnie na jakimś chomiku, ewentualnie stare tematy na forach, bo teraz mało komu to potrzebne.

Monitor jest i tak chyba walnięty ponieważ podłączyłem go do innego auta i też nic nie wyświetla, a z auta kolegi podłączyłem monitor do siebie i pokazał się komunikat

• Zasłużeni forumowicze
Nie ma znaczenia jaki monitor wsadzisz, poczytaj tylko jakim programem i na jakiej plycie nagrać nowy soft żeby nie było problemu. Ogólnie czytnik mk3 ciężko ożywić a latwo uwalić. Z tego co pamiętam potrzebny soft to v17.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Nie ma znaczenia jaki monitor wsadzisz, poczytaj tylko jakim programem i na jakiej plycie nagrać nowy soft żeby nie było problemu. Ogólnie czytnik mk3 ciężko ożywić a latwo uwalić. Z tego co pamiętam potrzebny soft to v17.

Monitor wygląda ciągle w ten sposób https://imgur.com/a/Us6qODG bez znaczenia czy jest podłączony w moim aucie czy innym.

Po podłączeniu drugiego monitora u mnie wyświetla się komunikat o wgraniu software. Dodam że drugi monitor z drugiego auta działa w 100%, więc to nadal wina softu a nie samego monitora ? :/

To wina monitora, ale twój czytnik też leży i trzeba spróbować postawic go na nogi.

Zakupiłem drugi monitor tak czy inaczej, bo tak jak mówisz to w 99% wina monitora. Jak będę już cokolwiek na nim widział będę pisać jeszcze jeżeli o chodzi wgranie softu :)

Chyba że na takim monitorze jak podesłałem zdjęcie po wgraniu softu się coś zmieni, ale wątpię bo wygląda to na padnięty monitor jak w innym aucie też nic nie wyświetla czy może ja źle myślę

• Zasłużeni forumowicze

Chyba że na takim monitorze jak podesłałem zdjęcie po wgraniu softu się coś zmieni, ale wątpię bo wygląda to na padnięty monitor jak w innym aucie też nic nie wyświetla czy może ja źle myślę

Mój monitor zachowuje się identycznie jeśli odepnę czytnik. Po prostu jest czarny.

Większość użytkowników używa softu od Mr.Lova

https://chomikuj.pl/Mr.Lova/BMW_has*c5*82o+to+bmw

Możesz jeszcze podłączyć INPA, navcoder czy jakiś inny program i sprawdzić czy ten zepsuty monitor cokolwiek gada.

Mój monitor zachowuje się identycznie jeśli odepnę czytnik. Po prostu jest czarny.

https://chomikuj.pl/Mr.Lova/BMW_has*c5*82o+to+bmw

Możesz jeszcze podłączyć INPA, navcoder czy jakiś inny program i sprawdzić czy ten zepsuty monitor cokolwiek gada.

Z tego co pamiętam jak łączyłem INPĄ to nie chciał się połączyć z monitorem. W innym aucie czytnik i wszystko działa jest sprawne i podłączone a ten sam monitor również nie świeci, nawet nie wyświetla komunikatu o wgraniu softu, gdzie po podmianie na inny pokazuje się taki napis

https://chomikuj.pl/Mr.Lova/BMW_has*c5*82o+to+bmw.

Wymieniłem monitor. Ożył. Teraz pokazuje się taki komunikat: https://imgur.com/a/5TlA58N

Wgrałem soft od Mr.Lova v17 wypluwa płytę. Wgrałem v17_1 wraz z CDKey również wypluwa płytę. Tylko przy pierwszej próbie wgrania z płyty napisało że są błędne mapy czy coś w tym stylu. nie zrobiłem zdjęcia niestety, tylko był wgrany tam tylko i wyłącznie plik v17_1 o największym rozmiarze

Czy macie jakieś pomysły ?

Wiem że były już takie tematy na forum jednak chciałbym dociągnąć tą sprawę do końca

• Zasłużeni forumowicze
Program do nagrywania płyt to ImgBurn, trzeba nagrywać na najmniejszej prędkości, a płyty CD-R dobrej jakości. Jeśli tu miałeś wszystko ok, to pewnie laser nie czyta, możesz spróbować go wyczyścić, choć nie zawsze działa.

Jak masz MK3 to wgraj V23

https://e39source.com/downloads

Wypaliłem płytę z tym softem, czytnik przyjął płytę zaczął czytać, ekran mrugnął 2-3 razy lekko i stał się czarny. Po czym po minucie wypluło płytę. Czytnik raz mrugać szybko czerwoną diodą raz się świecił ciagle. Teraz jak płytę wypluło swieci się na stałe.

Dodam ze po pobraniu tego pliku wgrałem tylko .ISO czyli ten jeden największy plik i po wgraniu imageburn i sprawdzeniu płyty był tam jakiś folder wiec teoretycznie powinno chodzić.

Co zrobić w takim przypadku ?

Dzięki za pomoc :)

• Zasłużeni forumowicze
Jak wypluwa płyty i masz czarny ekran, to raczej mu nic nie zrobisz, częsty przypadek, ktoś coś namodził wcześniej i taki efekt. Urwało mu przy instalacji jakiegoś softu i się posypała pamięć. Możesz jeszcze próbować z oryginalnym softem, ale wątpię czy to coś zmieni.