Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zakupiłem BMW E91 z automatyczną skrzynią zf6hp19, mam problem ze skrzynią i szukam rozwiązania moich problemów, występuje falowanie obrotów przy delikatnym utrzymaniu gazu między 60-80km/h aż czuć że poszarpuje autem co by wskazywało na konwerter i planuje go zmienić razem z olejem, czuć czasem mocniejsza szarpnięcie przy zmianie biegów podczas spokojnej jazdy z 2-3 oraz z 4-5 jakby skrzynia trochę przeciągnęła i dopiero zmieniła bieg z opóźnieniem, czy szarpnięcia mogą być spowodowane konwerterem lub starym olejem ? Wymienić sam konwerter czy trzeba od razu remont robić ? Nie ukrywam że słabo z kasą więc wolę uniknąć dużych kosztów, chyba że polecacie kogoś z okolic Łodzi lub Warszawy do diagnozy i naprawy ?

BMW e91

Przebieg Ori 297tys.

Brak błędów

Silnik i osprzęt sprawdzone i w pełni sprawne

Opublikowano
Można spróbować uszczelnić na nowo mechatronikę skrzyni, wymienić akumulatory ciśnienia i tulejki łączące ją ze skrzynią. Do tego nowy olej i miska. Cenowo wychodzi około 1500zł bez robocizny. Jak budżet pozwoli to i komplet elektrozaworów (+1300zł). U mnie się poprawiło ale zaworków nie ruszałem tylko je wyczyściłem zmywaczem. Wiesz może czy olej był kiedykolwiek wymieniany? Może wystarczyć sam serwis olejowy ale przy tym przebiegu nie ma co liczyć na cud.
Opublikowano
Można spróbować uszczelnić na nowo mechatronikę skrzyni, wymienić akumulatory ciśnienia i tulejki łączące ją ze skrzynią. Do tego nowy olej i miska. Cenowo wychodzi około 1500zł bez robocizny. Jak budżet pozwoli to i komplet elektrozaworów (+1300zł). U mnie się poprawiło ale zaworków nie ruszałem tylko je wyczyściłem zmywaczem. Wiesz może czy olej był kiedykolwiek wymieniany? Może wystarczyć sam serwis olejowy ale przy tym przebiegu nie ma co liczyć na cud.

Olej był na pewno kiedyś zmieniany bo miska nie jest oryginalna, ale kiedy to nie mam pojęcia, co będę dokładnie potrzebował do uszczelnienia mechatroniki ? Bym uszczelnił mechatronike, zregenerował konwerter w MVS i zmienił olej myślę że w 3tys się zmieszczę ze wszystkim, tylko muszę znaleźć kogoś kto się podejmie bo serwisy skrzyń automatycznych od razu chcą robić remont wszystkiego za dosyć spore kwoty :shock:

Opublikowano
temat rzeka,albo 10-12 kpln i przy odrobinie szczęścia zapominasz o temacie,albo zabawa w naprawy częściowe,co często kosztuje niewiele mniej w sumie, a kłopotu przy tym może być sporo,cudów nie ma,pozdrawiam