Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Próbuje założyć turbinę z BMW F10 520d 184km do mojej 118d (2007, 143km d20a). Starej turbiny jeszcze nie wyjąłem, ale podpiąłem nastawnik z nowej. Wtyczka oczywiście pasuje, ale jest błąd nastawnika. (0041A2 DDE nastawnik ciśnienia doładowania lub przepustnica regulacyjna turbiny) Wie ktoś może jak trzeba zamienić piny aby to chodziło? Ostatnio szukalem był taki wątek na forum, ale bez konkretnej odpowiedzi.

ec06dac09250ca9d.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Patrzac na schemat podlaczenia twojego nastawnika i nastawnkka z F10 to PIN 3 z PINem 4 trzeba zamienić. Przynajmniej nazwy sygnałów tak sugerują. PIN 1 to zasilanie, PIN2 to masa w obu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej bylo by jakbym mial VIN bo tak to strzelam trochę. Sa trzy schematy w zaleznosci od DDE i norm
Opublikowano

Vin mojej WBAUB31090VE74365

Mój nastawnik

2190c1d39b9961b5.jpg

Nastawnik z d20c

7480094c4752301a.jpg

Może spróbuję zamienić te piny we wtyczce, nie widzę możliwości jej rozebrania to chwilowo na skrętkę byle zobaczyć czy to to xD

Opublikowano

Miałem sobie dać spokój ale ciekawość była silniejsza.

6036920ba0688f3f.jpg

Kabelki zamienione, błędu brak. Po włączeniu zapłonu widać że cięgno chodzi.

Dzięki wielkie!

Zostało teraz zmienić turbo na docelowe i zobaczyć czy nie będzie sypać błędów... No i czy zrobi jakaś moc :8)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem sobie dać spokój ale ciekawość była silniejsza.

6036920ba0688f3f.jpg

Kabelki zamienione, błędu brak. Po włączeniu zapłonu widać że cięgno chodzi.

Dzięki wielkie!

Zostało teraz zmienić turbo na docelowe i zobaczyć czy nie będzie sypać błędów... No i czy zrobi jakaś moc :8)

Jedyne co sie pojawi to usmiech na twarzy. Roznica jest kolosalna. Robilem ten "mod" wielokrotnie.

Opublikowano
Chwilę pojeżdżę bez modzenia softu więc raczej nie będzie żadnej zmiany... Na soft pojadę jak zmienię pompę wtryskową (b47) i może wtryski od n47d20c 184km... Blokadę do pompy wtryskowej mam, ale boje się to ruszać :roll:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No jak nie bedzie.? Oczywiscie ze od razu, bez mapy, bedzie. Sterownik widzi wiecej powietrza i daje wiecej paliwa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kurka siwa... ja tez tak chce!!! :mrgreen:

tylko niech ktos napisze na pewniaka, ze d20c 143/184 tez pin 3 i 4

chce kupic nowy gwizdek i nie chce wtopic kasy

jestem bardzo ciekaw efektow tego swapa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zakladalem z f10 do n47c 143ps rowniez i po przepinowaniu chodzilo od strzala, bez zadnej mapy.
Opublikowano
Po odpaleniu auta wrócił błąd nastawnika... Do tego jest okropny pisk po odpaleniu i na wolnych obrotach... Po dodaniu gazu jest jeszcze gorzej. Teraz już nie wiem co zrobić
Opublikowano

Jest taki dźwięk, po odjęciu gazu słychać dziwny dźwięk, coś jakby blow off jak w mocnych Skylinach itp... uszczelkę między turbo a kolektorem założyłem używaną, to pewnie błąd ale wątpię że przez samo to byłby taki dźwięk.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz gdzies nieszczelnosc, stawiam na uszczelke turbo.
Opublikowano

Właśnie przed chwilą ją wyjąłem i założyłem odwrotnie. Teraz cisza... :) szczerze jestem zdziwiony że mogło to wydawać tak dziwny dźwięk... Do niczego niepodobny :duh:

Dzięki wielkie za nakierowanie na co zwrócić uwagę :D

No cóż uczę się na błędach, zamówię komplet nowych uszczelek w razie czego

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz taka sama wtyczke z takimi samymi kolorami przy nastawniku to tak samo.