Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, czy możecie polecić jakiś serwis (najlepiej na śląsku) lub w okolicy gdzie przerobią mi światła pomarańczowe na wersję europejską?

Zdążyłam się dowiedzieć tyle, że istnieje możliwość podpięcia pod komputer i wyłączenia "żarówki" czy ktoś to może tutaj potwierdzić?

Z góry dziękuje za pomoc :)

Opublikowano

Żeby dostosować światła do przepisów europejskich i w pełni przejść przegląd musisz:

- zmienić reflektory przednie (US są symetryczne, eu asymetryczne) i wyłączyć światła obrusowe. W przypadku e84 za te robiły ciągle palące się kierunkowskazy. To akurat można wyłączyć programowo.

- zmienić włącznik świateł na taki z przyciskiem świateł przeciwmgielnych. W używanym powinnaś zmieści. Się w 100zl

- wymienić tylnie lampy na takie które dają pomarańczowe światło kierunkowskazu albo chociaż wstawić specjalna żarówkę LED która "przebije się" takim światłem przez czerwony klosz. Wciąż nie będzie to w pełni legalne ale przynajmniej kolor światła będzie prawidłowy i jeżeli nie trafisz na wnikliwego diagnostę to powinno być ok.

Niby można wszystko obejść ale znam osobiście przypadek gdzie ubezpieczyciel zażądał regresu ponieważ auto nie było przystosowane do ruchu po polskich drogach. Skończyło się na rachunku na kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Opublikowano

dziękuje za informacje :)

czy możesz podrzucic grafike jak taki przełącznik wygląda i gdzie ewentualnie można go zakupić?

Opublikowano

Jeżeli masz światła halogenowe to taki jak na dole w linku. Jeżeli xenony to bez tego pokrętła po lewej które służy do regulowania wysokości. W światłach xenonowych odbywa się to automatycznie.

https://www.google.com/search?q=wlacznik+swiatel+e84&client=ms-android-xiaomi-rvo3&prmd=isvn&sxsrf=ALiCzsa83wjRzwVH1YjIuOsX5POUCckK9Q:1667754949988&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjz6faqh5r7AhWqw4sKHcIjC68Q_AUoAXoECAEQAQ&biw=393&bih=366&dpr=2.75#imgrc=l1YBu3mI84sd7M