Skocz do zawartości

Błąd trakcji e91 xdrive

Squbanny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pacjent to e91 m57d30tu2 i problem polega na sporadycznym wyskakiwaniu błędu o kodzie 5DBB - yaw rate sensor: internal error: Ay1SensNotAvailable (DRS-Typ MM3.x , który dotyczy czujnika przyspieszenia tego znajdującego się pod nogami kierowcy. Błąd nigdy nie wyskakuje podczas jazdy tylko za każdym razem zaraz po odpaleniu samochodu. Dodatkowo błąd jestem w stanie znaleźć w INPie tylko w momencie pojawienia sie na desce, komputer nie zapisuje go.

Z racji że z BMW żyje od niedawna zastanawiam się czy jeśli inpa wskazuje taki błąd to stricte dotyczy on tego czujnika i jest on uszkodzony (problem zaraz po odpaleniu) czy mogą być inne podstawy do wyskakiwania tego błędu.

Zrobiłem geometrię, kalibrację czujnika kąta skrętu, opony wszystkie nowe i sprawdziłem prędkość obrotową kół i tu wszystko wydaje sie być ok. Piny przy wtyczce od czujnika są czyściutkie zero jakiegokolwiek nalotu czy innych niepokojących elementów.

Pozdrawiam

Podmieniłem go ale pojawił się teraz błąd 6dc3, który mówi o rozpoznanym nowym czujniku. Szukałem informacji jak go skalibrować pod ten samochód to dowiedziałem się, że trzeba w tym module zmienić vin. Nie udało mi się tego wczoraj zrobić. Ktoś z Was ogarnia ncs, tool32 i winKFP aby napisać mała instrukcje jak się do tego zabrać? Z informacji jakie znalazłem nic nie podziałało tak naprawdę.

• Zasłużeni forumowicze

Możesz spróbować najpierw

INPA - choose you car - chassis in Script selection - Dynamic Stability control - (Ansteuern) - ( Condition Based service (CBS) ) - then reset both ( CBS Reset VA, and CBS Reset HA )

Jak nie pójdzie to wtedy NCS.

Vin tutaj to chyba drugorzędna sprawa ale trzeba zakodować swoje VO. Jak już ogarniesz zakodowanie pod swoje wyposażenie NCSem to spróbuj

spacer.png

• 2 miesiące temu...
Odgrzewam temat, nie miałem za bardzo czasu żeby do auta zaglądać ale dowiedziałem się będąc na serwisie olejowym, od mechanika, który przy odbiorze auta ustawiał mi interwały w komputerze, że słychać jak nastawnik reduktora się przycina. Z racji przejechanego już kilometrażu wierze że nastawnik może mieć dość i zębatka jest na wykończeniu, czasem się ustawi czasem nie. Pytanie moje czy warto szukać zestawu naprawczego czy jedynie w grę wchodzi nowy cały nastawnik. Chciałbym zrobić to sam na podstawie poprzedniego samochodu nie ufam już żadnemu mechanikowi.