Skocz do zawartości

Dołożenie asystenta świateł drogowych

brainbug

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym do swojej f31 dołożyć asystenta długich świateł.

Czytałem różne fora. Z tego co wyczytałem wystarczy lusterko z kamerą +manatka+kodowanie prawda to?

Jeśli tak to mam 2 pytania:

Czy w aucie bez okna dachowego znajdę gdzieś blisko kable can?

Jakie dokładnie moduły musiałbym zakodować?(Mam kabel i oprogramowanie)

Auto to f31 2014 2.0d zwykły bixenon

Przepraszam z góry, bo nie odpowiem na Twoje pytania, ale czy na pewno chcesz asystenta? Powiem tak - mam i praktycznie nie używam, chyba, że dla zabawy. Otóż wg mnie jest on bez sensu, bo:

1) wyłącza za późno - na krętych drogach będziesz przez pół sekundy oślepiał innych

2) nie rozpoznaje nic poza źródłami światła, więc rowerzyści, czy piesi też będą oślepiani

3) jw. czyli potrafi wyłączyć światła jak mu się coś błyśnie

4) asystent nie ma rozpoznawania znaków, więc w terenie zabudowanym musisz wyłączać ręcznie

Nie wiem, może gdzieś na trasie by się sprawdził.

• Zasłużeni forumowicze

Ja mam asystenta z kafas i uważam że działa w stopniu zadowalającym.

Jeżeli się nie mylę to asystent był w dwóch wariantach - z kafas i bez. Z kafas czyli rozpoznawaniem znaków działał lepiej.

Manetki to wiadomo.

W f30 nie wiem dokładnie jak wygląda retrofit ale dokładałem w e90 (tam nie było innej manetki). Tam trzeba było tylko wymienić lusterko na takie z "kamerką" i wystarczyło się wpiąć w CAN w module w podsufitce. To że nie ma szyberdachu itp to nie znaczy że nie ma tam modułu :)

No i kodowanie świateł (ja robiłem to na zwykłych halogenach co nie było takie oczywiste).

Samo lusterko fotochromatyczne jest sterowane po LIN busie. Do kamerki potrzebujesz CAN - najbliżej właśnie z modułu podsufitki.

spacer.png

Jeżeli się nie mylę to asystent był w dwóch wariantach - z kafas i bez. Z kafas czyli rozpoznawaniem znaków działał lepiej.

To chyba jest tak, że jak masz kamerę KAFAS (czy też KAFAS2) to masz rozpoznawanie i asystenta, tzn. chyba nie ma opcji żeby tego asystenta nie było :)

Ja nie mam kamery, tylko samego asystenta i jest to słabe. A montaż kamery KAFAS wiąże się ze zmianą szyby czołowej, więc raczej nikt się nie będzie na to porywał (no chyba, że akurat masz i tak rozwaloną szybę).