Skocz do zawartości

Patent na słuchanie MP3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest przekazanie radia dobremu elektronikowi, który bez problemu wyprowadzi wam przewód z wejściem sygnału audio. Możecie wtedy umieścić sobie w dogodnym miejscu gniazdo małego jacka. Małe i estetyczne. Wtedy będziecie mogli podłączyć dowolne urządzenie mp3 czy mp4.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 158
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

a czy ktos wpakowal taką kasetke w zestaw tv/navi 16:9 w E-39,bo jestem zainteresowany zakupem kasetki,ale zastanawiam sie czy wystarczy miejsca na kabelek(w mojej wersji szufla na kasetke znajduje sie za ekranikiem i zamyka sie po paru sekundach po wlozeniu kasety)

PS:a tak przy okazji to sie moze przedstawie ;jakos tak wypada.Endriu -z Czewy ,szczesliwy posiadacz E-39(od wczoraj).Poniewaz sledze forum od jakiegos czasu i bardzo spodobało mi sie to,ze brac wlascicieli BMW jest megakupą ludzi,skłonnych do pomocy w kazdym problemie.Podoba mi sie to,ze potraficie dyskutowac dogłebnie na temat jakiegos tam "pokretełka" rozkładajac go do poziomu atomu...:).Zawsze BMW kojarzyło moi sie jak wszystkim ,którzy nimi nie jezdzili,czyli z "karkówką bez szyjki".Jednak teraz jak stałem sie wlascicielem tej fury stwierdziłem,ze jest to moja 12 fura ,a zarazem dopiero druga,która jestem tak podjarany na maxa;pierwsza byl malacz!!pewnie dlatego,ze byl to moj pierwszy samochód,bo raczej nie dlatego,ze byl zajefajny(do dzisiaj jak widze 126 cupe to przypomina mi sie moj zaladowany w 6 ziomow bujajacych sie bez zadnego konkretnego celu alejami w czewie ). Moge z pełna powaga powiedziec Wam to,iż mimo woli staliscie sie pomysłodawca do zakupu auta wlasnie tej marki..........dla Was za to szacuneczek

To moze tyle na poczatek,przedstawie tera moja 39

Moje BMW jest to E-39 z konca produkcji 2002 rok o bardzo ladnym czarnym kolorze metalic(taka sama ja u adidasów bez zarostu..hehe),z bardzo mocnym wypasem +tv,navi,z bardzo fajnymi 16' felgami,silnik 2.0d,wiem,ze nie jest to zbytnio chwalony silnik na tym forum,jednak na razie wydaje mi sie,ze w zupelnosci wystarczy-moze dlatego ,ze nie jezdzilem 3.0d,oraz dlatego,ze auto wyglada jak nowe,po prostu ideal,sprawdzalem w ASO ,panowie potwierdzili tylko moje przypuszczenia,ze czysciutki.

Jeszcze jedna sprawa;ktos gdzies na forum proponowal sprzedaz po nizszej cenie dla forumowiczow kabla,dzieki ktoremu mozna ogladac tv podczas jazdy;o ile pamietam ksywke ma seba.Reflektowalbym na taki kabelek,jakby ktos mi dal namiary na sebe to bylbym zobowiazany.

Opublikowano
a czy ktos wpakowal taką kasetke w zestaw tv/navi 16:9 w E-39,bo jestem zainteresowany zakupem kasetki,ale zastanawiam sie czy wystarczy miejsca na kabelek(w mojej wersji szufla na kasetke znajduje sie za ekranikiem i zamyka sie po paru sekundach po wlozeniu kasety)

Tak - da się - starczy miejsca, choć zależy jaki gruby kabel jest w danej kasetce ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
wlasnie ciebie chyba szukalem sebast.chcialbym odbierac tv w wozie-MK 3.Masz podobno kable ,ktore w tym pomagaja w dobrej cenie?
Opublikowano

:8) lavaa

dosć dobrze zasuwasz na gadce ja to osobiscie kminię, ale innym użytkownikom forum można by trochę prościej.... :lol: Witam i

Pozdrawiam

Irek

Opublikowano
Witam

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest przekazanie radia dobremu elektronikowi.

Pozdrawiam

Pewien kolega tez dał podobny sposób rozwiązania w tym zakresie..MP3

Ponieważ powoli zachodzimy do dość ścisłych rozwiązań, które jednak ingerują w oryginalne sprzęty to można by poddać jakies radyjko takiemu zabiegowi....Pisząc to mam na mysli swoje.... :lol: Cóż ktos musi byc pierwszy....Jak dorwę dobrego mechesa-electronic i zrobi to co ma być to....? :cool2: Na pewno sie podzielę spostrzenieniami.

Pozdrawiam

Irek

Experyment? ...to doznanie..!

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Jak dla mnie najlepszą opcją jest kupienie radia CD/MP3.Ja w poprzednim samochodzie (Omega B) miałem CD/Mp3 Kenwood za 360 zł i dla mnie jakość dźwięki była super!A niektórzy tak się podniecają radiami za 500-1000 zł...Wiadomo-więcej bajerów,ale za to większe zainteresowanie złodzieja.Wybór transmitera czy kasety jest rozwiązaniem dobrym dla kogoś kto nie ma za dużo kasy i jakość dla Niego nie jest najważniejsza.A nie oszukujmy się,że aby naprawdę cieszyć się super jakością dźwięku trzeba zmienić fabryczne głośniki...więc dla mnie kaseta i transmiter to najlepsza i najtańsza możliwość słuchania muzyki.Mam telefon z MP3 więc tylko podepnę pod kasetkę i już mam muzyczkę.Jak będę miał więcej kaski to kupię oczywiście radyjko :cool2: Dodam tylko,że kiedyś miałem kasetę w Roverze 218 z 94 roku i tam miałem tę kasetę i dla mnie jakość była dość dobra...a przecież samochód służy do jeżdżenia a nie głównie słuchania muzy...chyba,że ktoś się lubi lansować w BMW... :mrgreen:
Freude am fahren...
Opublikowano
Jak dla mnie najlepszą opcją jest kupienie radia CD/MP

To jest docelowe rozwiązanie, ale jak wspomniałeś tymczasowe zastosowanie "patentu" daje pewna opcję dla słuchania muzyczki. Jakość jaka jest to jest, (w zależności od nagranego pliku) ale muzyczki da się posłuchać.

Opublikowano
witam. Mam bardzo nieprzyjemne przejscia z podlaczeniem mojego telefonu mp3 z radiem... A mianowicie kupilem przejsciowke na wejscie na mini jacka do telefonu. To akurat dziala tak jak powinno. Pozniej zdecydowalem sie na kasete. A ze skapcem jestem to kupilem najtansza kasete co sie okazalo po tygodniu od oszusta na allegro. Na szczescie stracilem tylko 13 zl (p.s. pomimo tego ze zlodzieja zlapano kasy nie odzyskalem. Nie chodzi mi o to ze to jakis majatek czy cos ale gdzie te pieniadze teraz sa?? Z kilku aukcji to sie robi juz niezla sumka...). Po przejsciach z oszustem zdecydowalem sie na transmiter. Oczywiscie najtanszy tylko z wejsciem USB. Ten kosztowal 15 zł. Ku mojej uciesze allegrowicz uczciwy sie okazal i po dwoch dniach do mnie dotarl czyli dzisiaj. Ja wlaczam go do samocodu, a tam no gra, ale to jest jakosc jak by nagral na slabej zuzytej kasecie dyktafonem muzyke... Czyli nijak sie ma do jakosci mp3 jakiej sie spodziewalem. I teraz moje ytanie czy ten transmiter moze az tak zle przekazywac dzwiek dla tego, ze naklada sie z nim druga fala radia jakiegos tam? Mam do wyboru 2 czestotliwosci i na obu jest jakies radio... Ale mysle ze to nie powinna byc az taka strata jakosci. Tego sie na upartego sluchac nie da nawet... A moze to czegos innego wina jest jeszzce? Czy moze transmiter popsuty? Sory ze taki dlugi tekst...
Opublikowano
Moga to byc te przyczyny. Nie używam telefonu z MP3( ale muszę spróbować) bo stosuję zwykły prosty odtwarzacz który kupiłem jeszce kiedyś za 200 setki. Owszem czasem gubi falę trasmiter bo pracuje jednak w paśmie radia jest narażony względu na tak zwaną skrośną na zakłócenia( nie będę zanudzał co to jest). Jakość wyjścia foni u mnie jest zadawalająca. Troche też zależy od radioodtwarzacza, a mam oryginalny i nie narzekam na razie. Dodam że nie mam USB tylko kabelek Mini-jack, który łączę z MP3 i transmiterem przy pomocy wejść słuchawkowych i może dlatego nie narzekam na jakość transmisji.
Opublikowano
czym zasilasz MP3,-Jackiem czy USB, bo chciałem wiedzieć i na jakim radju odtawarzasz muzę. To da pewiewn obraz zakłóceń które tu wcześniej opisali koledzy.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
jest jeszcze jedno rozwiązanie.

każdy zdolny elektronik przerobi Twoje (Wasze)

radia kasetowe tak, że wlutuje się w sobie dobrze znane miejsca i

wyprowadzi przewód do podłączenia sygnału audio (MP3, discmann i

generalnie wszystko co z siebie dźwięk wydaje).

Na forum astry masowo przerabiali tak fabryczne

radia oplowskie, a kabel wyprowadzali sobie do schowka.

skoro przerabiali radia opla to i z radiami bmw nie powinno być problemu.

koszt - tyle co za 1 wtyczkę , kawałek kabla i robociznę

Sorry że odświeżam ten temat - ale jeszcze zanim go znalazłem, tak to sobie wyobrażałem - bez kasetki ani transmitera FM (mam wbrew wszytkim złe doświadczenia -> jakość dziwięku) - tylko właśnie o wlutowaniu się w okolice głowicy stereo w naszej oldschoolowej bavarii.

Czy ktoś w końcu coś takiego zrobił i zdało to egzamin ?

BMW E60 530d

Gdyby Bóg był za przednim napędem - wszyscy chodzilibyśmy na rękach ....

Opublikowano
No tak, tu rzeczywiście to może być alernatywą dla problemu odsłuchania. Owszem już kiedyś padła ta opcja, jednak do tej pory nie został zgłoszony na forum ten patent. W poniedziałek spotykam sie z pewnym elektronikiem, który być może będzie w stanie rozwikłać ten "patent". Postaram się udostepnić jak najszybciej rozwiązania w tym zakresie.
Opublikowano

Koledzy,

Chyba jednak chce jeszcze raz spóbować z transmiterem FM - nie mniej proszę o Wasze uwagi co do konkretnego modelu. Na allegro jest ich dużo - od 9.99 do ponad 100 PLN.

BMW E60 530d

Gdyby Bóg był za przednim napędem - wszyscy chodzilibyśmy na rękach ....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, mam taki kłopot; kupiłem już dwie (różne) kasety z wejściem mini jack, żeby słuchać MP3. Za każdym razem moje rayjko [nawi 16/9 z E46 z kasetą za ekranem] krzyczy że jest błąd i nie chce działać. Każda normalna kaseta chodzi jak należy...! Wiecie o co chodzi??

Pozdrawiam.

Opublikowano

Generalnie te kasety to straszna chała. Miałem 2 i jedna wogóle nie grała a na drugiej po 2 tygodniach słychać jakieś harczenie :evil:

Nie ma co tanio się nie wykpisz :mrgreen:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Znalazłem takie urządzenie na allegro sprzedawca mówi że należy je podłączyć do tunera który znajduje sie w bagażniku. Jednak w moim aucie ten tuner jest prawdopodobnie razem z radiem. Czy ktoś wie czy uda sie założyc to w moim aucie?
Opublikowano

Witam,

Ja własnie kilka dni temu kupiłem interface:

http://www.navisys.pl/sklep/product_info.php?cPath=129_75_80_84&products_id=477

Coprawda nie tanio, ale efekt naprawdę fajny. Sterowanie ipodem z radia i ew kierownicy, cyfrowa jakość, wszystko można ładnie schować. W połączeniu z 30 GB ipodem video, to dużo lepsze rozwiązanie niż zmieniarka.

pozdrawiam

Poprawcie mnie, jeśli się mylę...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Coprawda nie tanio, ale efekt naprawdę fajny. Sterowanie ipodem z radia i ew kierownicy, cyfrowa jakość, wszystko można ładnie schować. W połączeniu z 30 GB ipodem video, to dużo lepsze rozwiązanie niż zmieniarka.

pozdrawiam

Czy to jest to samo, co jest na liście wyposażenia dodatkoweg BMW np. do E46 (iPod interface)?

http://m3.madrussian.net/diy_ipod.shtml

Jak rozumiem nie można podłączyć iPod'a i zmieniarki jednocześnie?

Czy na ekranie jest podgląd nazw utworów, folderów itp?

- czy mógłbyś ew. zrobić foto monitora?

Pozdr.

Michał

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano
A jak wyglądała kwestia zamontowania tego urządzenia? Chodzi mi o stopien trudności :)

Podłaczenie jest proste. Są gotowe kable, które wpina się do oryginalnego systemu audio i radia oraz do fejsu i podstawki pod ipoda. Chwilę zajeło mi tylko schowanie tego (rozebrałem pół deski), bo chciałem żeby niczego nie było widać.

Opublikowano

pozdrawiam

Czy to jest to samo, co jest na liście wyposażenia dodatkoweg BMW np. do E46 (iPod interface)?

http://m3.madrussian.net/diy_ipod.shtml

To jest inne urządzenie, ale podejrzewam że działa tak samo. To na zdjęciu to chyba oryginał BMW. W serisie nie potrafili mi powiedzieć jak to kupić...

Jak rozumiem nie można podłączyć iPod'a i zmieniarki jednocześnie?

Nie testowałem tego pod tym kątem. To chyba zależy od radia. W moim pozostaje jeszcze jedno wolne miejsce na wtyczkę, ale nie wiem jak to by mogło działać.

Czy na ekranie jest podgląd nazw utworów, folderów itp?

- czy mógłbyś ew. zrobić foto monitora?

Niestety moje radio (Philips Busines kaseta) nie ma CD textu i nie pokazuje na ekranie nazw utworów. Pokazuje tylko numer płyty( w sensie playlisty) i numer utworu.

Jest jednak szansa, że jeszcze nie opanowałem wszystkich funkcji systemu, bo nie miałem jeszcze czasu dokładnie rozkminić instrukcji obsługi. Nie wiem np. jak przez radio odpalać listy od szóstej wzwyż. Do piątej uruchamiają się poszczególnymi przyciskami, jeszcze nie wiem co dalej, ale podobno się da. Może jakieś sugestie?

Pozdr.

Michał

Pozdrawiam