Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępie nadmienię, że wiem, że ten temat był wielokrotnie poruszany dlatego jeśli nie masz zamiaru mi pomóc to proszę wyjdź z tego wpisu.

Od niedawna jestem posiadaczem bmw e90 03.2007, postanowiłem wymienić moduł FRM na FRM II ponieważ chciałbym mieć bardziej rozbudowane możliwości konfiguracji. Oba moduły to LED XE, po przełożeniu spróbowałem nadpisać vin programem WinKFP, następnie reset modułu Ncsem lecz vin nadal pokazuje się stary. Lecz problemem nie jest to, że vin nie chce się zmienić, niestety po zamontowaniu tego modułu nie działają światła "długie" H7, tylko same xenony (nie posiadam bi-xeno) oraz nie mogę połączyć się ncsem z nfrm, zaraz po resecie mogę bez problemu połączyć się z cas i nfrm lecz po jakimś czasie niestety już nie. Czy jest tu ktoś kto mógłby mi pomóc albo dać jakąś wskazówkę?. Wiem, że internet jest duży i próbowałem znaleźć rozwiązanie lecz bez skutku. Dodam również, że chciałem zmienić Vin programem tool32 lecz w Internecie piszą, że należy wprowadzić vin wraz z sumą kontrolną a tego niestety nie umiem wyliczyć. Czytałem również, że należy zmienić datę produkcji modułu lecz nie wiem w jaki sposób.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No ale ty masz problemy ze wszystkim :( Jak dla mnie to podjedź do kogoś jak chesz to zrobić szybko. Jak chcesz się uczyć toniestety czytanie internetu małymi kroczkami. Zmiana VIN nie jest niezbędna żeby FRM działał prawidłowo, ale miło jak wszystko się zgadza. Pełny VIN z ostatnim znakiem kontrolnym znajdziesz np w NCSEXPERT przy każdym kodowaniu. Zmiana daty produkcji jest niezbędna żeby NCSExpert ci widział FRMII na #0307, którą zmieniarz w VO, czyli liście wyposażania. Lista wyposażenia kopiujesz z CAS do nowego FRM i mają być takie same. Jak już masz VO ogarnięte to kodujesz do ustawień defalutowych, które po liście VO ustawią się do twojego wyposażenia. To tak na szybko.

Stron jest pełno. Wpisz w google np. "frm to frm 2 coding" i pierwsze dwie strony już mocno pomagają.

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=810184

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1058568

Opublikowano
No ale ty masz problemy ze wszystkim :( Jak dla mnie to podjedź do kogoś jak chesz to zrobić szybko. Jak chcesz się uczyć toniestety czytanie internetu małymi kroczkami. Zmiana VIN nie jest niezbędna żeby FRM działał prawidłowo, ale miło jak wszystko się zgadza. Pełny VIN z ostatnim znakiem kontrolnym znajdziesz np w NCSEXPERT przy każdym kodowaniu. Zmiana daty produkcji jest niezbędna żeby NCSExpert ci widział FRMII na #0307, którą zmieniarz w VO, czyli liście wyposażania. Lista wyposażenia kopiujesz z CAS do nowego FRM i mają być takie same. Jak już masz VO ogarnięte to kodujesz do ustawień defalutowych, które po liście VO ustawią się do twojego wyposażenia. To tak na szybko.

Stron jest pełno. Wpisz w google np. "frm to frm 2 coding" i pierwsze dwie strony już mocno pomagają.

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=810184

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1058568

Witam ponownie, dziękuję za wyjaśnienie, zacząłem trochę głębiej szperać i niestety nadal nic, mianowicie, Vin ze znakiem kontrolnym odczytałem lecz nie mogę zmienić go w samym module, tak jak wspomniałeś, nie mogę się z nim połączyć lecz jeśli użyję tego poradnika

i wykonam wszystko w programie winKFP, wtedy mogę połączyć się z frm za pomocą NCSexpert i bez problemu go odczytać bez błędu, tak samo z CAS, mogę odczytać. Niestety dowiedziałem się również, że owy poradnik zadziała tylko w przypadku kiedy mam nowy moduł a nie używany dlatego po zmianie Vinu programem winKFP on nadal wraca do poprzedniej wersji dlatego zacząłem dalej szukać i dowiedziałem się, że tool32 również ma taką opcję więc użyłem tego poradnika http://blog.obdii365.com/2018/04/13/ncs-expert-changes-vin-after-frm2-update/, który niestety nadal nie działa, na końcu zatwierdzam to klawiszem F5 i nic. Dodam również, że używam sterownika frm_70 ponieważ taki frm wykryła mi inpa. Co do reszty podpunktów, które wymieniłeś niestety ich jeszcze nie ruszałem bo wydaje mi się, że podstawą jest zmiana vinu. Jeśli mogę prosić o więcej porad to będę bardzo wdzięczny. :wink:

A jeżeli dalej sobie nie będziesz mógł poradzić ogarnę ci to zdalnie :wink:

Jeśli nie dam rady to z pewnością się odezwę lecz aktualnie, bardzo dziękuję bo staram się tego nauczyć więc jeśli masz chęć pomocy to daj jakąś poradę od Siebie :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie bardzo wiemy co chcesz osiagnac? Vin jest nie istotny wiec zostaw to.
Opublikowano
Nie bardzo wiemy co chcesz osiagnac? Vin jest nie istotny wiec zostaw to.

Jestem laikiem dlatego myślałem, że jest to konieczne, w takim razie zmiana daty pozwoli mi odczytywać moduł przez NCSexperta? I czy po zmianie listy wyposażenia i zresetowaniu do ustawień fabrycznych wszystko będzie dobrze? Czy resetowanie do ustawień fabrycznych to to samo co wgranie pustego pliku man? Bo czytałem, że jest to jeden ze sposobów. VIN chciałem zmienić aby wszystko było zgodne ze Sobą.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W przypadku frm zgodne musi byc jego kodowanie pod to co jest zapisane w cas. Resetowanie=kodowanie pustym MAN. Po zmianie daty produkcji powinien byc frm widoczny jako nfrm. Nie bardzo rozumiem co chcesz zmieniac w wyposazeniu auta co ma wspolnego z frm? Nie widze zadnego retrofitu? Po co to wszystko?
Opublikowano
Zmieniam frm ze względu na Welcome Lights i Folow Me Home czy jakoś tak, w frm wersji I nie mogłem tego ustawić. A więc użyłem tego poradnika
dzięki czemu mam dostęp do frm z poziomu NCSa tylko że nadal przy włączaniu światel "długich" halogeny H7 nie włączają się, co powinienem w tej sytuacji zrobić?
Opublikowano
Problem rozwiązany, tak jak pisałem wcześniej wykonałem wszystko z poradnika oraz w momencie kodowania frm w linijce PWM_FL_BEI_BIXENON zmieniłem wartości na wert_01. Bardzo dziękuję za rady.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozumiem

Nie pamietam dokladnie ale manualnie trzeba zmienic pare wpisow.

PWM_ANST_FL_BIXENON??

Dawno ncs nie uzywam ale gdzies tam jest.