Skocz do zawartości

Nagrzewnica klimatronik nierówne temperatury

tomasz tomasso

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni forumowicze, może ktoś miał podobny problem i może coś poradzić gdzie się z tym udać :-)

W wakacje po uzupełnieniu czynnika okazało się, że jest jakaś niewielka nieszczelność układu a dodatkowo przy sterowaniu klimatyzacją to co leci z kratek a jest ustawione na klimatroniku nie do końca się zgadza, są różnice temperatur. Przy takiej samej temperaturze z jednej strony leci cieplejsze a z drugiej trochę chłodniejsze.

W domowym zaciszu porozbieraliśmy auto, wymieniona chłodnica klimatyzacji, zakute węże i dalej była zmierzona jakaś nieszczelność układu klimatyzacji – podobno gdzieś pod deską rozdzielczą – skraplacz chyba się to nazywa może być nieszczelne.

Obecnie auto jest dość mocno rozebrane i chyba trochę polegliśmy. Czekamy na używaną nagrzewnicę, żeby założyć i sprawdzić szczelność ponownie. Trochę już nie mamy siły / czasu tym się zająć i zastanawiamy się czy może gdzieś to w okolicach Łodzi / Warszawy jest jakiś spec co mógłby to przejąć? Nie chcę prowadzić do jakiegoś co same części wycenili na jakieś chore pieniądze.

Z góry dzięki za wszelką pomoc i porady.

Jakiś czas temu natknąłem się na filmik taki filmik:

Może co Ci pomoże, wymieniali skraplacz, uszczelki i zawór rozprężny(?) (koło 23:30). Posłuchaj dokładnie co tam gadają. Dodatkowo tam jest jak to rozłożyć i złożyć:)

Jak uciekał mi czynnik i chyba miałem już końcówkę to było tak, że z jednej strony było jeszcze chłodne powietrze, ale z drugiej nie chłodziło.

Była też akcja serwisowa na chłodnicę od klimy. U mnie po akcji serwisowej objawy ustały.

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination