Skocz do zawartości

lampka smarowania w 320d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Mam pytanie : czy to normalne ze w E46 320d 136PS tuz po zapalneiu silnika lampka od smarowania swieci sie na zolto przez kilka sekund ?

Bo ja tak mam, odpale nie swieci sie, po ok. 3 sekundach zaczyna sie swiecic i po ok. 5-10 sek. gasnie i juz sie nie zapala. Podkreslam : swieci sie na zolto (a nie czerwono :wink: ) . Nie dzieje sie tak przy kazdym odpaleniu, a powiedzmy raz na 3 odpalenia motoru.

Olej swiezo zmieniony (tylko oilservice jeszcze nie skasowany), na starym jak i na nowym oleju jest tak samo, ok. 80% poziomu na bagnecie.

Co to oznacza ? Czy nie moge ruszyc autem poki ta lampka nie zgasnie ?

W sumie motor chodzi jak ta lala, tylko ta kontrolka mnie zastanawia :oops: .

Dzieki za pomoc.

pozdrawiam

Piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg manuala oznacza to, że cytat:

"Poziom oleju obniżył się do absolutnego minimum. Pilnie dolać oleju. Do tego czasu wolno przejechać najwyżej 50 km." 

Ale jeśli twierdzisz że na bagnecie poziom jest ok, to może to wskazywać na awarię czujnika poziomu oleju. Podłącz auto do kompa i zobacz czy wykaże jakiś błąd czujnika.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Wielkie dzieki Nurek, ja mam niestety tylko belgijska instrukcje :duh: .

Tak, na bagnecie jest prawie pelno jak pisalem, moze to przez to ze oilservice juz przekroczony jest ? ..i tak musze podjechac na komputer to sie okaze.

pozdrawiam

piotres

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
..... moze to przez to ze oilservice juz przekroczony jest ?

Nie mam pojęcia, może tak jest. Na pewno producent nie przewidział takiej sytuacji i nieopisałe jej w manualu :mrgreen: A propos instrukcji to polska kosztuje jakieś 100 PLN w ASO, myślę że jak na jednorazowy wydatek nie jest dużo a czasami się przydaje :roll2:

pozdrawiam

Paweł

• 1 rok później...
Opublikowano

jak tam Piotres poradziles sobie z tym? bo wlasnie tez mam problem z żółtą kontrolką oleju - zapala sie mimo ze poziom jest ok

Pozdr

Zbir
  • 1 rok później...
Opublikowano
odkopuje wątek bo może sie komuś przydac informacja że po roku od 'olania' tego problemu i 15000 przejechanych km problem w zasadzie sam sie rozwiązał, tzn. przedwczoraj wymianiałem olej (na castrol edge sport 0w40 + oryginalny filtr) i od tego momentu żółta kontrolka oleju przestała sie zapalać. Wcześniej miałem castrola 0w30 i filtr zamiennik.
Zbir
Opublikowano
..... moze to przez to ze oilservice juz przekroczony jest ?

Nie mam pojęcia, może tak jest. Na pewno producent nie przewidział takiej sytuacji i nieopisałe jej w manualu :mrgreen: A propos instrukcji to polska kosztuje jakieś 100 PLN w ASO, myślę że jak na jednorazowy wydatek nie jest dużo a czasami się przydaje :roll2:

jedno malunie pytanko odnośnie instrukcji, jako że temat ten całkiem przypadkiem został wrzucony... może posiada któryś z Was wielce szanowni posiadacze bejemwej takową w postaci pliku do 320d ??

wdzięczny byłbym za wszelaką pomoc.

pozdrawiam i szerokiej drogi

Opublikowano

jedno malunie pytanko odnośnie instrukcji, jako że temat ten całkiem przypadkiem został wrzucony... może posiada któryś z Was wielce szanowni posiadacze bejemwej takową w postaci pliku do 320d ??

wdzięczny byłbym za wszelaką pomoc.

pozdrawiam i szerokiej drogi

Najlepiej będzie jak wpiszesz w GOOGLE - bez problemu można ściągnąć - ma około 22MB. Tutaj na forum też jest link, ale ponieważ wyszukajka chodzi kiepskawo - lepiej GOOGLIĆ :)

Pzdr,

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
jak tam Piotres poradziles sobie z tym? bo wlasnie tez mam problem z żółtą kontrolką oleju - zapala sie mimo ze poziom jest ok

Pozdr

U mnie od moze dwóch tygodni jak te mrozy zapala się po uruchomieniu silnika / zimny czy ciepły bez różnicy / na kilka sekund i gaśnie , nigdy tego nie miałem , stan oleju OK , zaraz sprawdzę w instrukcji - sprawdziłem w instrukcji , nic nie pisze o tym jedynie tylko że lampka kontrolna oleju / stan / i wszystko

Opublikowano
Olej to ! U mnie jest podobnie - lampka kontroli poziomu oleju świeci czasem nawet 10 sekund po odpaleniu . Mam tak już od dawna mimo , że poziom oleju jest ok .Szwankuje chyba czujnik , ale poki co nie mam zamiaru go wymieniać . Widocznie te typy tak mają !
Opublikowano
Olej to ! U mnie jest podobnie - lampka kontroli poziomu oleju świeci czasem nawet 10 sekund po odpaleniu . Mam tak już od dawna mimo , że poziom oleju jest ok .Szwankuje chyba czujnik , ale poki co nie mam zamiaru go wymieniać . Widocznie te typy tak mają !

Oczywiście że olałem to , bywa że się nie zapala ale częściej się zaświeci , co innego jak by na czerwono świeciła

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam koledzy ja mam ten problem co wy już od roku podobno jest to czujnik poziomu oleju, wymieniłem juz ten czujnik co prawda nie na nowy ale w innym aucie było ok, może to jest przyczyna tego nieorginalnego filtra nie wiem tez jeżdże na castrolnu narazie to olałm jak coś bedziecie wiedzieć dajcie znać
Opublikowano
ja jutro wymieniam kupiłem nowy drogie to i mam nadzieje ze przestanie wolał bym żeby nie zaświecił bo co sobie przyszły właściciel pomyśli inaczej bym to olał
Opublikowano

może obędzie sie bez kupowania nowego czujnika - Wg DIS-a wpierw należy sprobowac ponownie zakodować zegary:

Dajcie znać jak ktoś to wypróbuje.

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//sellanet.pl/dde5.jpg

Zbir
  • 5 miesięcy temu...