Skocz do zawartości

BMW 318i 143KM (n42b20) wycena naprawy silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szykuje się do odwiezienia mojego samochodu do mechanika czy jest ktoś w stanie powiedzieć ile może kosztować naprawa???

* Uszczelka miski olejowej.

+Nowy korek z podkładką.

*Uszczelka głowicy i wszystko co z tym związane.

*Uszczelka pokrywy zaworów.

+Te małe uszczelki do śrubek którymi jest przykręcona pokrywa.

*4 cewki zapłonowe .

*4 świece zNGK (na allegro znalazłem za 150zl).

*Olej plus wszystkie filtry.

*Czujniki wałków rozrządu (jak będzie potrzeba).

*Czujnik mimośrodowy (to jest ten od valvetronika?).

*Czujnik oleju.

*Popychacze zaworowe.

*Przepływomierz.

*Przepustnica.

*Odma.

Pytanie jeszcze czy jest sens naprawiać taki silnik, póki co nie widzę innego rozwiązania bo jak znam szczęście to kupując inny silnik trafię na jeszcze gorszy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dolicz rozrząd, obecnie myślę jakieś 6-7 k za całość, zdecydowanie nie warto tyle włożyć w ten silnik.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Ja jestem nastawiony nawet na 8tys. I jestem gotów tyle dać bo autko bardzo mi się podoba.

No a 2 sprawa to taka że oglądałem ogłoszenia i nie ma nic wartego uwagi w promieniu 200km,a może okazać się że kupie takiego samego i wtedy na pewno już nie będę miał na naprawę.

Dodatkowo tego co mam to nie sprzedam w normalnych pieniądzach w takim stanie. A przy kupnie też wszystko było ok.

Teraz tylko takie pytanie... Ile silnik wytrzyma po takiej naprawie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem ile wytrzyma, za tydzień może odezwać się wałek mimośrodowy (wypadanie zapłonu) i znowu kolejne kilka tys., zdecydowanie nie warto tego silnika remontować. Jak masz sentyment do tego egzemplarza to przeznacz ten budżet na swap na r6.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Popieram, z tym budżetem zdecydowanie lepiej wstawić R6
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy wyscie oszaleli? Swap w e46? Z r4 na r6. E46 sie sprzedaje i kupuje inne. Taki swap wyjdzie wiecej niz cale auto+kto to wykona? Mechanicy takich gruzow juz dawno sie nie tykaja....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja tykam, i zdecydowanie większą satysfakcję daje naprawa e46 niż 3-5 letniego bmw, w którym pompa wody na pierwszy montaż jest firmy saleri..(b47) i po kilku latach nadaje się na śmietnik. W e46 po wymianie na część odpowiedniej jakości (sachs, lemforder, corteco itp.) to będzie działać kolejne 15-20 lat a po założeniu takiego saleri krzyżyk na drogę. Dlatego przy budżecie 8k najlepiej zmienić n42 na r6 niż je naprawiać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chcesz powiedziec, jesli przyprowadze tobie r4, to za 8k zmienisz mi silnik, skrzynie, wal, dyfer, poloski, amory, hamulce, sterowniki, abs, wiazki, chlodnice, orurowanie, wydech, oleje, plyny, klima, zakodujesz, zaprogramujesz, tak? Robiles kiedys? Bo ja robilem swapy... Uwazaj co odpisujesz bo zaraz bede o kontakt pytal....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ktoś tu pisał o wymianie wszystkiego? Nie, o wymianie silnika na r6, to najlepsza opcja przy r4 do remontu gdy ktoś jest przywiązany do budy. Poza tym nikt tu nie proponuje 2.8/3.0, przy zmianie na m54b22 czy m52tub20/25 wiele elementów z Twojej listy zostaje bez zmian.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Marek, ważne pytanie. Czy musisz wymieniać WSZYSTKIE części z Twojej listy?

Mam taki sam silnik i na razie nie narzekam na niego. Wszystkie dotychczasowe naprawy prawie sam ogarnąłem( uszczelniacze zaworowe zleciłem, bo dla 1 naprawy nie będę kupował narzędzi). Zapraszam do mojej galerii :norty:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Samochód jest u mechanika, z tego co się dowiedziałem wiele rzeczy odpadało z naprawy/wymiany

Popychacze i czujniki wałków są sprawne a za złą pracę silnika i stuki odpowiadała dźwignia z valvetronika (1 dźwigienki nie było).

Mechanik czeka tylko teraz na czujnik od samego valvetronika bo podobno nie można ich teraz dostać a orginalny kosztuje prawie 2tys.

Do wymiany zostaje uszczelka miski i pokrywy zaworów następnie zostanie umyty silnik i będę obserwować czy z pod głowicy też wycieka olej.

Świece i cewki wymienia raczej dla świętego spokoju.

Serwis olejowy z filtrami też zrobię bo przed zimą się przyda reszta raczej powinna być sprawna.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O to właśnie się rozchodzi, jeszcze kilka miesięcy temu kupowałem ten czujnik vdo/continental, teraz nie ma go i nie będzie, więc mechanik nie doczeka się, używka lub nowy oryginał.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ponieważ już nie będą dostępne, sytuacja znana z poprzednich modeli bmw i mniej popularnych części.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL