Skocz do zawartości

Problem z czarnym dymem, przepływka

Po3any

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, czy miał ktoś może u siebie podobną przypadłość? Auto przy dodaniu gazu dymiło na czarno (diesel m47n2 163km+ chip na 210).Auto ma usunięty dpf i egr. Pojechałem na poprawę mapy na której wcześniej nie było problemu. Okazało się, że auto dmucha 10km mniej. Zacząłem szukać przyczyny bo auto raz jakby miało moc raz nie. Doszedłem do wniosku, że to przepływka po czym ją odpiąłem. Auto nagle ożyło, dym zniknął. Stwierdziłem kupuje nowa przepływke z boscha. Po założeniu przepływomierza wraz z adaptacją auto ma moc ale przy mocniejszy depnieciu znowu pojawia się dym. Nie wiem już gdzie szukać problemu samochód 9 miesięcy temu miał sprawdzane wtryski, wymieniany jakiś czas temu intercooler teoretycznie nie powinno być żadnych problemów z dolotem bo byl przeglądnięty. Już nie wiem co z tym autem robić co miesiąc od dwóch lat wychodzą jakieś kwiatki, podejrzewam, że zaniedbania poprzedniego właściciela. Pomóżcie bo szewskiej pasji dostaje przy każdej kolejnej wizycie u mechanika. Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Dla mnie też to nie było dziwne, ale mechanicy z serwisu bmw twierdzą, że coś jest nie tak, nie powinno według nich dymić. Goście z vtechu twierdzą tak samo, jak fachowcy z serwisu bmw. Nie wiem po prostu mam trochę szajbę na punkcie awarii tego samochodu, ponadto na odpięte przepływce nie dymi a na podpiętej dym się pojawia to mnie dziwi.

No bo jak odepniesz przepływkę to przecież ECU widzi błąd i przechodzi na ustawienia "zapasowe" żeby jakoś silnik pracował. A że tuner podlał paliwem stare wtryski ile się dało to masz efekt. Co tu szukać, załóż DPF i zrób dobry program to dymienia nie będzie.