Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siemka, szukam pomocy odnośnie podłączenia wzmacniacza do e91. Nagłośnienie mam podstawowe , dorzuciłem jedynie lepsze suby pod siedzenia ( od logic7 ) poprawiło się już troszkę ale chciałbym jeszcze pod te suby podłączyć wzmacniacz. Wzmacniacz został mi po poprzednim aucie, kable tez mam , konwerter tez jest ( chociaż wzmacniacz ma hi input ) . O ile podłączenie suba zewnętrznego nie stanowi dla mnie problemu tak z tymi głośnikami trochę się pogubiłem ;D Skąd wziąć najlepiej sygnał ? Czy dobrze rozumiem, że np. biorąc sygnał od głośników pod fotelem ( idzie chyba tam pełne pasmo ) muszę jakby przedłużyć ten kabel idący do głośników do wzmacniacza i następnie od wzmacniacza puścić kable do tych głośników pod fotelem ? Czy np. biorąc sygnał z tylnych głośników i następnie puścić od wzmacniacza kabel i wpiąć się do kabli idących do głośnika pod fotelem było by okej czy tak nie może być ? Jeśli ktoś już robił w e91 takie podłączenie i mógłby wyjaśnić jak to zrobić najprościej i zeby to miało ręce i nogi i podzielił by się tą wiedzą było by super :D z góry dzięki za pomoc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli masz w E90 base audio (bez tweeterów w słupkach) to:

1. bierzesz sygnał z głośników sub pod fotelem i ciągniesz do wzmaka jako sygnał

2. ze wzmaka z powrotem do głośników sub oraz do drzwi niezależne przewody

3. przekodowujesz radio na hifi - wtedy sygnał ma niższe napięcie i nie musisz stosować konwertera który obniża jakość

4. warto dołożyć w drzwi jakieś lepsze głośniki ze zwrotnicą

Pewnie zaraz będziesz pytał skąd wziąć sygnał remote do wzmacniacza - z zasilania anteny dachowej, jest w bagażniku.

Opublikowano
Tak, audio bez tweeterów. Czy jak dobrze rozumiem kostka ma być wpięta do głośnika cały czas, czy mam ją wypiąć , przedłużyć jako sygnał do wzmaka i od wzmaka niezależnym kablem bezpośrednio już wzmocniony sygnał do głośnika ? Co do remote to coś tam znajdę pewnie, z tym problemu nie będzie raczej. No i czy konieczne jest kodowanie na hifi ? konwertera bym nie stosował ( chyba że mowa o jakimś innym ) ponieważ w wzmaku mam hi input wiec mogę bezpośrednio sygnał z głośnika do wzmaka wziąć. I rozumiem ze przy okazji podpiąć pod wzmaka tez przednie glośniki ? ( 4 kanałowy wzmak ) .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kabel przed kostką trzeba uciąć. Sygnał z radia ma iść tylko do wzmacniacza.

Nie wiem jak będzie jeśli nie przekodujesz radia. Dzwięk w base audio jest zniekształcony, żeby nadrobić brak tweeterów. Na e90post jest o tym topic, ktoś robił pomiary i jest jakby włączony cały czas "LOUDNESS" jak było w starych wieżach :-)

Przekodowanie na Hifi likwiduje tę korekte dźwięku i wypuszcza czysty dźwięk, dodatkowo obniża jego poziom.