Skocz do zawartości

Particle filter - komunikat E90 316D LCI

Michalos7

Rekomendowane odpowiedzi

Wyskoczył mi błąd „particle filter. Possible to continue journey. Possible reduction in engine power”

Na polski: filtr cząstek stałych. Możliwa kontynuacja podróży. Możliwe zmiejszenie mocy silnika.

Komunikat wyświetla się po ok 10 min. Od odpalenia silnika. Mechanik nie widzi DPF w komputerze, sprawdzał ponoć na 3 różnych, tak jakby system go usunął.

Jakie porady poza wymianą na nowy, lub wydmuszką?

Dodam tylko iż przejechałem nim już prawie 100 tys i nigdy takiego komunikatu nie było, jakies 40-50 tys temu był czyszczony chemicznie DPF, przebieg 270 tys.

• Zasłużeni forumowicze
Co to znaczy, że kompiter nie widzi DPFu? Czym niby to ten twój mechanik diagnozuje? Kup sobie dongla z aplikacją bimmerTool i zobaczysz sam co sie dzieje z DPF. Sprawdź kody błędu, jaka temperatura silnika i jakie ciśnienia. To chyba wszystko powie o stanie DPF.

Wcześniej ten sam mechanik kilkadziesiąt tysięcy kilometrów temu wypalał mi DPF poprzez komputer, wiec zakładam iż wie jak to się robi. Mam problem z instalacja INPA itd. U siebie na Windows 10 wiec jestem zdany na mechaników. Gdzieś na forum było napisane i serwisowo po ok 260 tys km należy wymienić DPF bez możliwości wypalania itd, może to ten przypadek?jakiego dongle polecasz , może być taki za 20-30 zł?

• Zasłużeni forumowicze

Ja to polecam zwykly kabel, ale ludzie wola dongle po BT. Co kupic masz napisane w temacie w pierwszym poscie

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=326379

Jak słysze, że mechanik ci mówi ze komputer nie widzi DPF, to znaczy, ze uważa cie za idiotę. W DPF nie ma żadnego komputera to co ma widzieć? DPF jest opomiarowany i na podstawie informacji z czujnik mozna cos podumać. Dlatego kluczowe sa kody błędów i parametry.

• Zasłużeni forumowicze
Skoro pijawil ci się błąd na ekranie to znaczy, ze na kompie juz jest do odczytu. Każdy mechanik, ktory ma sprzet do BMW go odczuta, ty w fomowym zaciszu skoro masz kabel, to kup tylko przejsciowke USB do gniazda w androidowym telefonie i uzyj nawet darmowej wersji do odczytania błędow. Pełna wersja pozwoli ci monitorowac stan DPF i wymuszać wypalanie oraz wiele innych, ale do odczytu błędów wystarczy darmowa.

• Zasłużeni forumowicze
Mam problem z instalacja INPA itd. U siebie na Windows 10 wiec jestem zdany na mechaników.

A co ma do tego wersja windowsa? Przecież nawet z win11 inpa itp też działa.

spacer.png