Skocz do zawartości

Nie działające spryskiwacze przedniej szyby, tylnej i reflek

damkos93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem w moim BMW X3 f25 nie działają mi sprywacze przedniej szyby tylnej i reflektorów. Nie słychać żadnej pompki, płyn jest, ale nie ma prądu w gniazdku bezpiecznika nr 36 a sam bezpiecznik dobry. Gdzie szukać problemu? Jest jakiś moduł który tym steruje ? Przekaźnik ? Miał ktoś podobny problem? Proszę o pomoc :shock:

Witam

Na 99% stawiam na zgnite kable. Gniją we wnęce przy podszybiu (pod maską) od strony pasażera.

Poszukaj, jest temat na forum.

Powtórzę raz jeszcze: za jaja powinno zawisnąć BMW za takie wykonanie auta. 4 letnie auto za prawie 300k pln i zgnite kable...

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Ja u siebie "odpukać" zawczasu zabezpieczyłem te kable dodatkowo silikonem cały otwór i przewody przy ścianie grodziowej. Ze zdjęć na forach zagranicznych ewidentnie widać że spływająca po nich woda dostaje sią pod pseudo plastikową izolację i tam sobie gniją. Akcja serwisowa była ale tylko na puszkę filtra kabinowego żeby inaczej woda spływała z podszybia - nie bezpośrednio na kable. Ogólnie powinna być akcja na całą wiązkę, ale lipa.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=131&t=381629&p=2757894&hilit=wi%C4%85zka+f25#p2757894

• Zasłużeni forumowicze

Wg mnie to jest skandal, że BMW nie zrobiło akcji przywoławczej i naprawiło ten ewidentny bubel. To jest jedna z tym rzeczy, której nie zapomnę BMW :nienie:

Ja wymieniłem całą wiązkę w ASO za małą fortunkę.

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Wg mnie to jest skandal, że BMW nie zrobiło akcji przywoławczej i naprawiło ten ewidentny bubel. To jest jedna z tym rzeczy, której nie zapomnę BMW :nienie:

Ja wymieniłem całą wiązkę w ASO za małą fortunkę.

Wymieniłeś na inną czy to samo wsadzili, coś ulepszałeś czy zostawiłeś jak było tylko zmiana odpływu podszybia czy już miałeś zmienioną?

Ale to nie jest wymiana wiązki tylko plastików odpływu. Co to da jak już woda się dostanie do przewodów - nic płacić i płakać.. Akcja z dajmy na to 2019 r. a auta produkowane wiele wcześniej. Mi tez to wymienili, ale i sam zakitowałem ten odpływ w ścianie co kable idą i teraz wszystko spływa odpływem przystosowanym do tego który jest bliżej silnika do której po akcji serwisowej ma spływać woda nowym odpływem.

Ale to nie jest wymiana wiązki tylko plastików odpływu. Co to da jak już woda się dostanie do przewodów - nic płacić i płakać.. Akcja z dajmy na to 2019 r. a auta produkowane wiele wcześniej. Mi tez to wymienili, ale i sam zakitowałem ten odpływ w ścianie co kable idą i teraz wszystko spływa odpływem przystosowanym do tego który jest bliżej silnika do której po akcji serwisowej ma spływać woda nowym odpływem.

A nie wiesz kolego czy jest teraz jakaś akcja może na f25 w Niemczech ?

• Zasłużeni forumowicze

Wymieniłeś na inną czy to samo wsadzili, coś ulepszałeś czy zostawiłeś jak było tylko zmiana odpływu podszybia czy już miałeś zmienioną?

Moja już była przegnita, ale spryskiwacze działały jeszcze, więc wymienili całość (na mój koszt)...

Czy możesz podesłać zdjęcie co i w którym miejscu "zakitowałeś"?

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Zrobię fotkę to wyślę. Ale dosłownie od góry jak zdjąłem filtry kabinowe, plastiki.... wziąłem pistolet z silikonem (to miałem akurat, ale może by lepszy był klej do szyb - lecz już ciężki do usunięcia. I tak jak idzie wiązka przewodów do otworu przy ścianie grodziowej nawaliłem od góry na przewody (izolację ) aż do otworu co wchodzą. Ciężko mi wytłumaczyć ale jak rozbierzesz a to 5 min roboty będziesz wiedzieć jak woda (jak woda to spoko ale cała chemia od spryskiwaczy) z podszybia może spływać po przewodach w dół. Zrobię fotkę dam znać bo robiłem to jakieś 3 lata temu jak zaczęło być głośno.

• Zasłużeni forumowicze

witam

A nie wiesz kolego czy jest teraz jakaś akcja może na f25 w Niemczech ?

Wymieniłem wszystko powyżej ......

Akcja w Niemczech jest pod nr : TA 0064060200 dla pojazdow F25 oraz F26, Wassermanagment optimieren. :cool2:

Pozdrawiam Andrzej