Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siemanko. Mam E90 318d 2009, w oryginale 143KM po chipie 184KM. Problem polega na tym że przy jeździe ze stałą prędkością, lekko na gazie ( wskazówka spalania nie przekracza 5l) zdarzają sie momenty, że auto szarpie, tak jakby sie dusi. Przy większym dodaniu gazu problem zniknie (np przy wyprzedzaniu) a potem znowu przy stałej predkości znowu to samo. Dzieje sie tak często, czasami jest normalnie. W takich momentach na zewnątrz czuć coś, albo paliwo albo olej ale wydaje mi się że paliwo. Mechanik był odwiedzany często, nikt nie wie co to, świece sprawdzone, parametry egru i przepustnicy wporządku, dpf czysty. W lutym wymieniałem rozrząd i dwumas wraz z sprzęgłem więc silnik byl wyciagany i sprawdzany, mechanik mówi że nie widać nic. Stąd mój temat, czy ktoś sie z tym spotkał i pokonał?
Opublikowano

Mój szarpał przez zacięty EGR. Błędem jakim sypało to klapa gasząca, zawór egr i coś tam jeszcze. Zdejmij tą czarną pokrywkę, trzeba podważyć dwa plastikowe języki po obu stronach jednocześnie ciągnąc cały plastik do góry. Poruszaj cięgnem czy chodzi luźno od początku do końca. Bez obaw nie powinno się nic stać byle zapłon był wyłączony i silnik zimny. Spryskałem najpierw WD40 aż rozruszałem cięgno a potem nasmarowałem lekko smarem ceramicznym. Pół roku spokój nic się nie dzieje.

https://i.ibb.co/bgt90ZS/mahle-n47-egr-cooler.jpg

Opublikowano
Mój szarpał przez zacięty EGR. Błędem jakim sypało to klapa gasząca, zawór egr i coś tam jeszcze. Zdejmij tą czarną pokrywkę, trzeba podważyć dwa plastikowe języki po obu stronach jednocześnie ciągnąc cały plastik do góry. Poruszaj cięgnem czy chodzi luźno od początku do końca. Bez obaw nie powinno się nic stać byle zapłon był wyłączony i silnik zimny. Spryskałem najpierw WD40 aż rozruszałem cięgno a potem nasmarowałem lekko smarem ceramicznym. Pół roku spokój nic się nie dzieje.

https://i.ibb.co/bgt90ZS/mahle-n47-egr-cooler.jpg

A miałeś też tak że ta sprężynka pod maską którą możesz wrzucic obroty bez naciskania pedału gazu tak jakby sama na luzie falowała? Bo wlasnie w tych momentach ona mi sie sama lekko rusza i auto chodzi jak traktor