Skocz do zawartości

Brak kontrolki ASC

Pox777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Proszę o pomoc, przeczytałem masę wątków, ale żaden niestety nie był mi w stanie pomóc.

Zakupiłem E39 z silnikiem m54b22 - rok 2001, po naciśnięciu przycisku ASC nie pojawia mi się żadna ikona na liczniku.

Co ciekawe nie pojawia się nawet przy rozruchu silnika.

Zrobiłem test licznika, też się nie zaświeciła, ale widzę, że nie w każdej e39 się zaświecają przy tym teście.

Przycisk sprawdziłem zarówno na krótko, jak i przez inpe, 100% sprawny. Czujniki ABS również sprawne. Brak błędów w ABS/ASC. Z dziesiątek wątków dowiedziałem się, że jedyne co robi ASC to dławi linką przepustnicę i że ta linka jest bardzo mocno ma wierzchu i często się wypina, jednak nie widzę u mnie żadnej linki idącej do przepustnicy.

Czy jest możliwość, żeby sprawdzić w inpie, że ASC jest wyłączone? Znalazłem jedynie stan samego przycisku ASC. Możliwe, że mam upaloną diodę na liczniku, dzięki temu miałbym potwierdzenie.

Czy to może być awaria sterownika na pompie? Przejrzałem masę wątków i zazwyczaj awaria sterownika objawiała się niesprawnością systemów ABS/ASC lub świecącymi się ciągle kontrolkami ABS i wykrzykników.

Mam sterownik jedynie na pompie, wyjąłem schowek pasażera i osłony i nie znalazłem żadnego zabudowanego sterownika.

Zarówno ABS jak i ASC działają.

Oczywiście bezpieczniki sprawne - nr 17,30,31

Nie mam bezpiecznika nr 8, który też odpowiada za ASC, ale nawet pin nie jest wpięty w kostkę tego bezpiecznika.

Proszę o pomoc