Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no to sie posmialem, a teraz czas na mala riposte...

admin/moderator proszę o reakcję

zostałem obrażony i poczułem się dotknięty powyższą wypowiedzią

ehh... pozostawie to bez komentarza, no chyba ze bardzo chcesz to ci wytlumacze

Macius,(...)

hmm... o kogo ci chodzi bo nie widze uzytkownika o takim nicku wypowiadajacym sie w tym temacie, jezeli kierujesz swoja wypowiedz do mnie to proponuje czytac ze zrozumieniem...

(...)widzisz ja jezdzilem BMW jak ty zasowales na czworaka pod stolem w kuchni.

hmm... tak? to bardzo ciekawe i co w zwiazku z tym? :worried:

Obecnie od ponad roku jezdze 530dA z 2001 roku bardzo mocno wyposazonym od 1 wlasciciela z Niemiec (notabene moj znajomy), auto na autostradach w Niemczech i Francji rozpedzalem do 240 km/h bez zadnego problemu a spod swiatel startuje jak pocisk.

doprawdy? to mi teraz zaimponowales...

Tylko widzisz to nadal nie zmienia faktu ze jest to klekot i nie jest to czysta MOC

dymi ci? moze masz cos z wtryskiwaczami? lepiej sie udaj do serwisu na diagnoze... (i zdefiniuj mi pojecie czysta moc)

(...)jak np w 540i czy np w nowym 550i E60 :D

tak, bez watpienia sa to dobre auta

Niestety ty nigdy nie miales okazji i pewnie nie bedziesz mial byc wlascicielem takiego BMW,(...)

ja bym sie tak nie wypowiadal, bo mozesz sie bardzo, ale to baaardzo mylic, z kad wiesz ze ostatnio nie sprzedalem swojego E38 750iL i w przyszlym tygodniu nie ide odebrac E60 M5, no z kad?

(...)zyjesz w swoim swiecie(...)

i nie tylko...

(...)swiecie bmw(...)

jak najbardziej sie zgadza

(...)serii 3 sprzed 10 lat(...)

dokladniej sprzed 13 lat, przeszkadza ci to?!?

wiec nic dziwnego ze nie rozumiesz co ja tutaj pisze.

tego nikt nie rozumie...

diesel = pole

nie okreslilbym tego tak, chociaz posrednio jest to powiazane, np. silniki wysokoprezne (diesla) sa montowane w ciagnikach rolniczych, a sama ropa naftowa jest wydobywana z pol naftowych...

benzynowe V8 = BMW

wcale ze nie! benzynowe silniki V8 sa montowane rowniez w innych markach np. ford

p.s. Macius(...)

no kto to kurcze jest? bo w dalszym ciagu nie wiem...

(...)jakie to uczucie jak stoisz na swiatlach w swoim 318i i odjezdza Ci z rpawego pasa VW Transporter zaladowany workami z cementem ?

nie wiem jak Macius, ale ja najprawdopodobniej bym wciskal sprzeglo, zmienil bieg, puszczajac sprzeglo i dodajac gazu, zakonczylbym manewr skrecania w lewo i szczerze mowiac nie jest to podniecajace uczucie... (trzeba byc prawdziwym zakompleksionym kretynem zeby scigac sie na swiatlach z zamochodem typu VW Transporter, tym bardziej jesli jest zaladowany...)

http://img119.imageshack.us/img119/5599/e125ty.jpg

"Człowiek więc najpierw czekał na Chrystusa, a jak już się doczekał, to wsiadł do samochodu. I stał się wolny."

Opublikowano

panowie mam pomysl posty "pelikana" trzeba olewac!! :!: ! nie brac pod uwage..mozemy sie tylko smiac i zachowywac sie tak jakby nie bylo jego nudnych zbednych komentarzy... :cool2:

kazdy zna juz twoje zdanie na temat diesli ... daj sobie spokoj.. :!: :!:

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano
Popieram ,a wogóle skąd sie wzioł ten Pelikan ? Jeśli z tamtąd co ma wpisane to w takim razie tłumaczy to jego wiejskie pochodzenie :clap:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ZACZNIJMY OD TEGO SKĄD WZIĄŁEŚ TAKIE DANE JA POSIADAM 530D 2001 ROK SKRZYNIA MANUAL I JEST PODANA ŚREDNIA 7.3 L/100

A PO DRUGIE JAKIE 8 SEC NA AUTOMACIE ? MANUAL MA 8 SEC

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odnośnie spalania e39 530i R6 w manualu - właśnie taką kupiłem.

Trasa z rozsądnymi prędkościami do 130km/h - 8-9 L /100km

Autostrada jazda z prędkością ok 180km/h - 10,5L

Duże miasto średnia prędkość kolo 30km/h - 15L

Na odcinku 2000km - autostrady, miasto, trasa - średnia wyszła 10,3L

Nie sądzę aby seryjne 530d miało jakiekolwiek szanse z 530i.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak muszę przyznać Ci rację bo przecież Twój egzemplarz jest wyjątkowy. Niestety wg katalogu wygląda to tak:

0-100km/h - różnica 0,7s na korzyść 530i

prędkość max - różnica 20km/h na korzyść 530i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie sądzę aby seryjne 530d miało jakiekolwiek szanse z 530i.

zalezy na co, na mniejsze zuzycie paliwa to z pewnoscia

nie dramatyzujmy, ze 0,7 s do setki robi kolosalna roznice :)

20 km/h wieksza predkosc maksymalna? :) imponujace

nie mam nic przeciwko 530i, sam taka chcialem kupic, tylko, ze koszty zwiazane z uzytkowaniem takiego samochodu sa niestety sporo wieksze niz w przypadku 530d

...wiec, lepsze przyspieszenie? wieksza v max? jasne, ale za ile? :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

nie dramatyzujmy, ze 0,7 s do setki robi kolosalna roznice :)

w przypadku przyspieszenia 0-100 13 sek a 13,7 to moze nie jest kolosalna ale juz w przypadku 7,3 a 8 to juz jest odczuwalna i to bardzo roznica juz nie mowiac w roznicach 3 a np 3,7 sekundy

a diesel ma taka przewage duza (oprocz spalania i elastycznosci) ze bardzo tanio i prosto mozna podniesc dosc sporo moc...

Tłumaczenia: niemiecki, hiszpański, włoski.

Pozdrawiam

Grzesiek

http://img53.imageshack.us/img53/3782/pict6529panoramaresize8pl.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

za to nowe 530d (6,8s)i 530i (6.5s)dzieli tylko 0,3 s na korzyść 530i, co ciekawe z kolei 80-120 jest już lepsza i to duzo 530 d (tu chyba moment robi swoje 500Nm :5,1s) a 530i 6,6 s (moment 300Nm).

I tak prawdę powiedziwszy to ja wole jechac szybciej 80-120 niz od 0-100

dane:

http://www1.bmw.pl/produkty/samochody/bmwserii5/limuzyna/

OT

looknijcie na osiągi 535d- to jest dopiero torpeda.....272 KM i 560 Nm no comments :twisted2:

Opublikowano
za to nowe 530d (6,8s)i 530i (6.5s)dzieli tylko 0,3 s na korzyść 530i, co ciekawe z kolei 80-120 jest już lepsza i to duzo 530 d (tu chyba moment robi swoje 500Nm :5,1s) a 530i 6,6 s (moment 300Nm).

nie ma sie tu czym zachwycac zauwaz na jakim biegu bylo to przyspieszenie od 80-120 na 4 wiec benzyna oczywiscie N/A ma wtedy za male obroty, normalnie redukujesz na 3 i cisniesz w opor i wtedy taki diesel sie chowa, jak ktos lubi wysokie obroty to tylko benzyna,

co do 535d to juz inna bajka twinturbo robi swoje wiec do N/A benzyny nie ma co porownywac

Opublikowano
To są dane podawane przez producenta w praktyce nieosiągalne i nieprawdziwe. Ile naprawdę pojedzie wasze auto proponuję sprawdzić samemu. Warto tylko pamiętać, że przyspieszenie mierzy się do faktycznej, a nie licznikowej 100. W przypadku E39 rzeczywiste 100 to 110 licznikowe.
Opublikowano

tak własciwie, to temat jest bez sensu- benzyniaki i diesle maja inne charakterystyki, po co to porównywac.

Wiadomo, że zwolennicy klekotów i tak zostaną zwolennikami klekotów(ekonomia i dobra elastyczność, bez konieczności redukowania na "3" przy wyprzedzaniu, możliwość prostego podniesienia mocy i momentu chipem), a zwolennicy "mocnych benzyniaków"- zwolennikami "mocnych benzyniaków "( wysokie obroty redukcja na "3" i zjedzenie każdego diesla) :lol:

Opublikowano
Na chwilę obecną jeżdżę, 530dA Touring i tylko jeśli miałbym zmieniać zmieniłbym na 540i, silnik ma tak potężny moment, że wystarczyłoby jakby miał trzy biegi 2,3 i 5, ostatnio na trasie jechał za mną kolega 525i e34 sedan, osiąg według katalogu wyglądają podobnie, a podczas przyspieszania od 60km/h, wydawało mu się, że jego samochód wogóle nie przyspiesza, to jest właśnie moment w dieslu. W 90% przypadków, potrzebujemy przyspieszeń od 60-140, a nie od 0-100, więc 530i, nie ma szans z 530d, już nie mówię o delikatnym zaczipowaniu diesla na jakieś 220km, bo wtedy wszyscy w 530i musieli wąchać soczyste spaliny z 530d :lol:
http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png