Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Za dzień dwa stanę się szczęśliwym (bądź nie :lol: ) posiadaczem bmw e61 520d 163km silnik starszej gen z rozrządem z przodu. Auto przyjedzie z Niemiec, na dzień dzisiejszy rzekomo ma 185tys przebiegu, dzwoniłem po różnych aso, sprawdzali to, pokrywa się tez z książka serwisowa także ,,powiedzmy” ze jest autentyczny. Planuje zalewać go valvoline 5w40, tylko zastanawiam się czy warto by wypłukać silnik przed zmiana oleju? Nie wiadomo co Niemiec lał wcześniej, a słyszałem ze przed zmiana oleju czy na innego producenta czy np z 5w30 na 5w40 warto by wypłukać silnik, tylko tutaj się zastanawiam bo nie znam tego auta, a nie chciałbym go na dzień dobry zajechać płukanka. Chciałbym się poradzić bardziej obeznanych osób w tym temacie, czy po prosu spuścić stary olej i zalać nowy bez płukania i zadnego cudowania, czy może zlać stary, wlać jakiś tani+płukanka, zlać to wszystko i dopiero zalać ten docelowy? Ogólnie wg ks serwisowej olej miała zmieniany co 20tys. Dzięki i pozdrawiam :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja zrobiłbym płukankę bez zastanawiania, nawet wlewajac ten sam olej. Przed każda wymiana robię. Nie slyszalem, zeby cos sie kiedys komuś skopalo przez plukankę, ale jesli nawet, to znaczy, że silnik to strasznie zasyfiona padaczka.