Skocz do zawartości

[E39] M54 Napinacze i rolki - momenty dokręcania

solaris520

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Nie wiem, czy na forum taka kwestia jest do odnalezienia, ale szukajka niczego mi nie podaje. Ma ktoś informację na temat momentów dokręcania rolek/napinaczy pasków w M54?

- korpus napinacza paska klimy,

- wolna rolka obok alternatora,

- korpus napinacza i rolka dłuższego paska (pompy wody, wspomagania i alternatora).

Jeżeli chodzi o literaturę, tam, gdzie to powinno być, mam wrażenie, że jest jakąś wiedzą tajemną. Szukałem zarówno w wydawnictwie Haynes na temat E39, jak i „Sam naprawiam E39” – nie znalazłem tam nawet zająknięcia na temat dokręcania rolek i napinaczy. Na którymś anglojęzycznym forum trafiłem na dyskusję na ten temat, gdzie chyba ktoś napisał, że w „Bentleyowskiej” instrukcji wprawdzie jest jakaś wartość, ale duża część tamtego wątku forum kręciła się wokół wątpliwości względem podanej liczby (że zdecydowanie zbyt duża).

Tak więc – jak powinno być?

Czy po prostu pozostaje stosować analogię z innymi śrubami, gdzie regularnie powtarza się, że np. M8 to najczęściej wartość 22Nm, itd.?

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

NewTIS to chyba teraz jakoś konkretnie płatne chyba? :D A WDS to nie jedynie schematy elektryczne?

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

• Zasłużeni forumowicze
NewTIS to chyba teraz jakoś konkretnie płatne chyba?

Napisz do mnie na PW.

WDS - być może, nawet nie wiedziałem, że tylko schematy. Nie korzystam, choć dostępność przez aplikację na telefon jest jakąś zaletą.